Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Юрий Гагарин АД спря производството на заготовки за цигари, акциите с 9% спад

Причината е, че вчера влезе в сила закона, който забранява производство, формиращо близо половината от приходите на дружеството

Юрий Гагарин АД гр. Пловдив спря производството на заготовки за цигари, след като вчера бе обнародвана промяна в Закона за тютюна и тютюневите изделия (ЗТТИ), която забранява производството им, уведоми дружеството чрез БФБ-София.

Заготовките за цигари с филтър и цигарените гилзи с филтър формират почти половината от приходите на Юрий Гагарин АД, или 1,74 млн. лв. от общо 4 млн. лв. през юни 2012 г. Увеличението при продажбите на заготовките е с 61% на годишна база.

Въпреки обещанията на премиерът Бойко Борисов, че ще съдейства на бранша, това не се случи.

Производителите на гилзи за цигари поискаха вето от президента върху спорния текст от Закона за тютюна, като КНСБ алармира, че са застрашени работните места на 3 000 души.

В крайна сметка машините, купени със значителните инвестиции на Юрий Гагарин АД, вече не работят. В началото на тази година Юрий Гагарин АД купи машина за филтри за цигари за 2,35 млн. евро, а в началото на миналата година - за 2,95 млн. евро. Общо инвестициите са за 5,3 млн. евро, или 10,4 млн. лв.

През юни 2012 г. дружеството купи недвижими имоти в Унгария за 6 млн. евро, като финансирането е с банков кредит от Първа инвестиционна банка. Целта на сделката е разширяване на дейността на Юрий Гагарин АД и даване на възможност за износ на част от производството на филтри и гилзи за цигари в чужбина.

Сега ще се наложи изнасянето на цялото производство.

Акциите на Юрий Гагарин АД поевтиняват с 44% на годишна база до 23,05 лв. за брой и 23 млн. лв. пазарна капитализация. Само днес спадът е с 8,9%.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Андрей Любенов
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
14
 
7
platon до: Hris0 Hrist0v
преди 9 години
Няма профилна снимка
А да си чувал за минимални акцизни ставки,които се изискват в ЕС? Казваш да легализираме и наркотиците и така няма вече да бъдат атрактивни за организираната престъпност и подземния свят?
1
 
16
 
6
Hris0 Hrist0v до: platon
преди 9 години
Няма профилна снимка
Ам, а аз не мога все още да разбера как точно спирането на производство на гилзи ще спре контрабандата? По-ефективния начин не е ли намаляване на лиценза върху цигарите? Колкото повече данък трупаш върху себестойността на един продукт, толкова по-интересен и печеливш е за контрабандистите.
3
 
15
 
5
преди 9 години
Няма профилна снимка
По принцип съм съгласен с решението да се забрани да се произвеждат гилзи за цигари,защото бюджета губи много повече от контрабандата и от приходите от акцизи,отколкото ще изгуби ако се закрие едно такова производство,а и не трябва да се насърчава заобикалянето на закона,но не се прави по този начин.
4
 
18
 
4
преди 9 години
Няма профилна снимка
И какво общо има Василев с Булгартабак или си говориш колкото да не мълчиш?
4
 
21
 
3
преди 9 години
Няма профилна снимка
Той помогна, ама на Цецо Василев и Булгартабак.

Още от Новини и анализи
SOFIX се закрепи на 610 пункта за трети ден