IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Чаушев: S&P 500 се представи изключително добре през 2021 г.

Компаниите с най-високо тегло в широкия индекс са технологични и това се отрази на ръстовете му, коментира анализаторът

18:54 | 04.01.22 г.
Ивайло Чаушев: S&P 500 се представи изключително добре през 2021 г.

Чаушев посочи, че S&P 500 придобива очертанията на един технологичен индекс. "Наистина компаниите с най-високо тегло са технологични. Това започна да се отразява и в ръстовете на самия индекс", коментира експертът.

Сред най-поскъпващите през изминалата година акции на четвърто място той постави Fortinеt, която действа в областта на киберсигурността и записва "скромния" ръст от 142% за една година.

"Fortinet е една от най-стабилните компании в списъка. Фундаментът зад самата компания е сравнително стабилен, като има доста приличен растеж на продажбите, печалбите растат, свободният паричен поток също е доста приличен. Продуктовото портфолио на Fortinet расте с изключителни темпове и вече повече от 40% от приходите на компанията са от продукти, които продава, а 60% са от услугите за киберсигурност“, посочи Чаушев.

Той допълни, че компанията продължава и с кампанията си за обратно изкупуване на акции, което до голяма степен помага на цената им да се покачва.

„Не бих казал, че присъствието на компанията в списъка е изненада, но въпреки това очаквам корективно движение на цената на акцията, защото към момента може би е малко надценена на 360 долара", е мнението на експерта.

По думите на Чаушев причината е, че имаше доста вълнения в сектора около пандемията, което обаче вече намаля и капиталите започват да се пренасочват. "Това не означава, че секторът и компаниите в него ще спрат да растат, просто ще е с малко по-ниски темпове", очаква пазарният анализатор.

Относно представянето на Moderna, която влезе в топ три на най-добре представящите се компании в индекса, Ивайло Чаушев напомни, че компанията е била с един от най-големите ръстове на цената на акциите и през 2020 година той е 453%, а през миналата година - 143%.

"Не очаквам компанията да предостави същата възвръщаемост през 2022 година, защото ваксината срещу Covid-19 e единственият одобрен продукт на компанията и всички приходи идват от там. Картината за Moderna не изглежда особено положителна и защото на пазара започват да навлизат конкуренти като Novavax, чиято ваксина не е РНК, а е по-скоро традиционна – съхранява се по-лесно, а и дава малко по-добри резултати за антитела", коментира пазарният анализатор.

Чаушев прогнозира, че влияние на цената на акцията ще окажат и хапчетата на Pfizer и Merck, които се вземат след заболяване и намаляват риска от хоспитализация. „Наличието на тези медикаменти няма да направи ваксините ненужни, но със сигурност ще намали продажбите", очаква той. 

Въпреки, че се оказва, че ще е нужна по-честа ваксинация, за да се поддържат нивата на антитела, експертът е на мнение, че това може да не окаже толкова позитивно влияние върху цената на акциите на компанията, защото "се оказва, че има и друг проблем с ваксината на Moderna – все още нямаме официални данни дали самата ваксина на компанията предпазва срещу Омикрон със сравнително високи проценти, подобно на Pfizer“.

Чаушев отбеляза, че едва след като има официални данни дали ваксината е работеща срещу новия вариант, тогава може да се направи „по-положителна прогноза".

Не е учудващо, че компании от енергийния сектор са на първите две места, каза още пазарният анализатор. "И двете компании, Devon Energy и Marathon Oil, се занимават с добив на петрол и природен газ, като Devon Energy е на първо място със 179% ръст на годишна база."

„Този ръст не е учудващ, тъй като компанията се представя изключително добре от 2020 година насам. Приходите тогава са били 394 млн. долара, а според последните отчети те са 3,466 млрд. долара, което е ръст от почти десет пъти. Финансовото състояние изглежда също добре, свободният паричен поток на фирмата се покачва, при задлъжнялостта на компанията няма нищо притеснително. Според последния отчет нетният дълг е малко над 4 млрд. долара“, коментира резултатите на Devon Energy Чаушев.

По думите му интересното при компанията е, че освен изключително големите ръстове в цената на акцията, тя раздава и много добри дивиденти.

„Общо за годината от компанията са изплатили 3,36 долара на акция, което прави дивидент от 8%. Имат и добра програма за обратно изкупуване на акции и това прави представянето на тази акция впечатляващо", заяви анализаторът и посочи, че за Marathon Oil ситуацията е горе-долу същата.

"Приходите се покачват, финансовото състояние е добро. Дивидентите са малко по-ниски, оперативните парични потоци се покачват. Тази компания също направи едно обратно изкупуване за 500 млн. долара. Ако погледнем дълга – той намалява и общо взето компанията е стабилна", смята Чаушев.

Той обаче предупреди, че въпреки че двете компании изглеждат изключително атрактивни, трябва да се подхожда много внимателно към тях, защото до голяма степен те са „проксита на петрола“.

„Корелацията на цената на акцията с цената на петрола е изключително висока. Към момента изглежда, че високата волатилност на цената на петрола ще се запази поне през първата половина на 2022, но трябва да се подхожда внимателно към тези компании", съветва експертът.

Кои са най-губещите акции в S&P 500 за 2021 г. и какви са очертаващите се тенденции? Как се отразяват обвиненията в тормоз и лоша корпоративна култура върху цената на акциите на компаниите? Как се отрази пандемията на иначе добре представящи се акции и как уязвимите бизнеси се опитват да диверсифицират компаниите си? Кои са подценените компании? Ще се окажат ли последните първи?

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още