IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Колчев: Наличието на стратегия само по себе си е от полза за капиталовия пазар

За първи път от 25 години диалогът за българския фондов пазар е толкова конструктивен, смята изпълнителният директор на БФБ Васил Големански

16:20 | 18.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

„Приемането на стратегия за развитие на българския капиталов пазар е изключително важно за пазара и дори и нищо от заложените цели да не се изпълни, положителен е самият факт, че всички заинтересовани страни за първи път сядат на една маса“. Това мнение изрази Камен Колчев, главен изпълнителен директор на Елана Финансов Холдинг, по време на Investor Finance Forum, който днес се провежда в Интер Експо Център.

Съветът за развитие на капиталовия пазар одобри Стратегия за развитие на българския капиталов пазар на свое заседание на 17 ноември, съобщи по-рано днес Комисията за финансов надзор (КФН).

Поредната „първа“ стъпка за съживяване на борсата вдъхва надежда и на Васил Големански, изпълнителен директор и зам. председател на УС на Българската фондова борса (БФБ), според когото за първи път от 25 години диалогът е толкова конструктивен.

По думите му амбицията е през следващите две години заложените в стратегията мерки да се случат. „Основната цел на тази стратегия е да предложим качествен продукт на нашия пазар, което ще доведе до повишаване на ликвидността, до повече инвестиции от институционални инвеститори, до по-висока ликвидност.“

Според Колчев основните неща, които залягат в стратегията, са две – повишаване на ликвидността чрез листването на водещи големи компании на пазара и подпомагане на малкия и среден бизнес.

„Голям пазар без големи компании няма как да се случи“, заяви той, като припомни събитията от появата на БТК на борсата, когато „пазарът се удвои по обем в рамките на месеци“.

По думите му изключително важно е да се обърне внимание и на малките компании, които може би ще пораснат, ако имат достъп до капитал.

Друг огромен стимул за растежа на пазара са държавните предприятия, които чрез БФБ могат да решат проблемите с качеството на управлението, твърди Колчев.

Именно тук се появява и друг много силен аргумент в стратегията – публичността на всяко едно дружество означава прозрачност и дисциплина. Според Колчев чрез борсата държавните предприятия ще си решат проблемите с качеството на управлението. А от силен капиталов пазар печели цялата държава.

„Това, което откроява нас и развитите държави, е, че там растежът на пазара е в пряка функция с икономическия растеж. В България тази връзка се изгражда за първи път, така че потенциалът за растеж е огромен. По-скоро има много да се наваксва, за да може борсата да настигне икономиката“, обясни Мирослав Маринов, изпълнителен директор на ПОК „Доверие“.

В подкрепа на това твърдение Колчев цитира данни от Световната банка от 2013 г., според които ръстът на пазарната капитализация спрямо БВП с всеки 10 процентни пункта води до нарастване приблизително с 2500 долара на БВП на глава от населението. В момента капитализацията на БФБ е под 12% от БВП, в развитите европейски държави е 60 – 100%, а в САЩ и Великобритания – 120% от БВП.

„Има много да наваксваме и едно развитие на пазара ще повлияе положително на икономиката“, увери той.

По думите му добивната промишленост и енергетика са секторите, които могат да съживят икономиката.

Според участниците българският капиталов пазар се радва и на още едно „първо нещо“ в своето развитие. За първи път в стратегията за развитие е заложено образованието.

Според Колчев хората изобщо не знаят какво предлага капиталовият пазар. Трябва да има баланс между участниците в пазара и разясняване на това що е то капиталов пазар и какви са ползите от него.

Мотиватор по думите на Маринов трябва да бъде осъзнаването от страна на компаниите за ползите от това да се листнат. Публичността обаче според него има цена – чисто финансова и „морална“, от гледна точка на отговорностите, с които всяка публична компания се ангажира.

„Когато всички компании осъзнаят, че има ползи, тогава вече всички останали стъпки за съкращаване на срокове, финансиране и регулации и т.н ще имат още по-голям смисъл“, заяви Маринов.

По мнението на всички участници, за да имам траен ръст, трябва да имаме трайна политика. А от гледна точка на институционалните инвеститори и в частност на пенсионните дружества, Маринов подчерта, че трябва да се намери инструментът, чрез който активите на тези дружества да допринесат за развитието на капиталовия пазар.

За разлика от някои от предишните участници в дискусията, Владимир Савов, заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), се изказа положително за европейския капиталов съюз, който има за цел да задълбочи и допълнително да интегрира капиталовите пазари на държавите членки на ЕС. Според него инициативата е полезна и ще направи движението на капитали по-лесна, а това ще насърчи и българската борса.

По отношение на разработваната в България от Съвета за развитие на капиталовия пазарСтратегия за развитие на българския капиталов пазар, която бе одобрена в четвъртък, Савов поясни, че трябва да се свърши много работа, за да сработи тя. По думите му повечето от тази работа ще бъде поета от надзора и от БФБ.

На въпрос от залата за доверието, което у някои компании и мажоритари не е особено висока, Савов уточни, че се надява на промяна, „особено откакто КФНима нов председател“ и от комисията са решени да отстранят доста от тези дефекти, като до няколко месеца ще има резултати.  

INVESTOR Finance Forum се проведe с подкрепата на ActivTrades, Пощенска банка, ЕЛАНА Финансов Холдинг, Euro-Finance, Admiral Markets, Karoll, BenchMark, Sirma Group, BISAM, Индустриален Холдинг България, ПОК Доверие. Форумът се проведе с партньорството на институционалните партньори БФБ, АДВИБ, АТБ, БАЛИП, БАУД, БАДДПО и с медийното партньорство на See News, Smartmoney.bg, Forexnews.bg, сп. Мениджър, Forbes Bulgaria. Технологичен партньор на форума е Dell, а партньор за провеждане на коктейла The Macallan.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
vlado64
преди 7 години
Тия неща си се пишат всяка година обаче на края нищпо не се получава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Bill-bg
преди 7 години
ББ си няма и хабер от фондова борса и капиталов пазар. Той може и да не е чувал, че в БГ има такова чудо, да не говорим да знае какви са му функциите. Тези, които са спъвали този пазар или поне са го считали за абсолютно маловажен, по-скоро са финансовите му корифеи, които също се съмнявам да имат големи познания в тази област.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
dakl
преди 7 години
Името на човека, който задушаваше българския капиталов пазар е ББ. Винаги когато той е бил начело наизпълнителната власт борсата в България едва е кретала! Защо? Защото на тези които печелят чрез мафиотски схеми борсата им е Трън в очите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още