IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Проданов: Ще продължим да инвестираме на родния пазар въпреки проблемите

Корпоративното управление у нас е абсолютна мътилка, а пазарът ни няма как да стане голям, смята мениджърът в ПОК Алианц България

12:27 | 27.11.15 г.
Автор - снимка
Редактор
К. Проданов: Ще продължим да инвестираме на родния пазар въпреки проблемите

ПОК "Алианц България" ще продължи да инвестира на родния капиталов пазар въпреки проблемите. Това мнение изказа Константин Проданов, главен инвестиционен мениджър в компанията, по време на Investor Finance Forum.

„Корпоративното управление у нас е абсолюта мътилка, компании се точат от мажоритаря, преливат се печалби.  Качеството на корпоративното управление е ужасяващо. Споделям мнението, че на БФБ-София няма място за много листвания, защото икономиката ни е малка и родните бизнеси са малки. Например IT-бизнесът е бързоразвиващ се, защото другите не се развиват. Дори да има 10 компании с по 100 млн. лв. капитализация, това е само 1 млрд. лв., който може да се добави към сегашните 8 млрд. лв. капитализация на борсата. Тоест - това не променя кардинално ситуацията на родния пазар“, смята Проданов.

„Не може пенсионните фондове да се задължават да инвестират в български книжа, защото създаваме огромен риск, ако в бъдеще има проблем с родната икономика". По думите му държавата може да спре попълзновенията към парите на пенсионните фондове.

"Всеки си мисли, че пенсионните фондове ще трябва да продават български акции за 0,5 млрд. лв. и ДЦК за 1,5 -2 млрд. лв., ако държавата им поиска парите.  Ние стоим на трупчета и не смеем да инвестираме, защото не знаем какво ще стане след 3 месеца, както в Полша и Унгария парите бяха одържавени и сложени в общия кюп“, коментира мениджърът.

„Интересен въпрос е защо сме отрязани да участваме на IPO? На вторичен пазар никога не можем да купим това, което ни е нужно, поне за 1-2 млн. лв., за да има ефект в общия ни портфейл от 2 млрд. лв. В някои компании сме достигнали лимита от 7% от капитала на компанията“, добави мениджърът.

Без пенсионните фондове българският капиталов пазар щеше да загине, смята Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).

"Държавата се интересува не как да се инвестират парите в пенсионните фондове, а как да се вземат", каза още той.  

Има компании, в които може да се инвестира на БФБ-София. Те са с добро корпоративно управление и не са трудни за откриване, каза в отговор на въпрос от публиката Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София, а модераторът Иван Нончев от Bloomberg TV Bulgaria отбеляза, че никой пазар не е застрахован от фалит на компании, като КТБ.

Георги Български, член на съвета на директорите и ръководител "Търговия, емитенти и членство" в Българската фондова борса – София АД, обяви, че пазарният оператор е променил тарифата си за провеждане на IPO-та чрез системата на БФБ-София и основната комисионна ще е само при успех на предлагането, което ще улесни институционалните инвеститори при покупката на акции от първични публични предлагания.

Какво каза Константин Проданов от ПОК "Алианц България" пред камерата на Bloomberg TV Bulgaria вижте във видеото

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още