IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са перспективите и възможностите за търговия на деривати на регионалните капиталови пазари?

Темата ще бъде във фокуса на Investor Finance Forum на 29 ноември

12:00 | 21.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какви са перспективите и възможностите за търговия на деривати на регионалните капиталови пазари?

На 29 ноември сред основните акценти на панела „Регионални капиталови пазари“ по време на Investor Finance Forum ще бъде темата за перспективите и възможностите за търговия на деривати. Това е и един от приоритетите на Българска фондова борса (БФБ), която активно работи съвместно с Централен депозитар и заинтересованите институции да стартира търговия на деривати, както на регулираните пазари (с услугата на централен контрагент), така и на нерегулираните. Съгласно последните европейски регулации, Централният клирингов контрагент (CCP) е институция, която управлява клиринговия и сетълмент риск и гарантира непрекъсваемостта на сетълмента при сделки с финансови инструменти и особено с деривати. Такава институция трябва да има лиценз, а изискванията за капитал са минимум 7 млн. евро. БФБ търси варианти за включването на CCP към инфраструктурата си, включително чрез аутсорсинг към чуждестранна такава. Тя може да обслужва както фондовата борса, така и енергийната борса, която е дъщерно дружество на БФБ. В момента в Румъния се лицензира CCP, като първоначално инвестираният капитал в нея ще бъде 16 млн. евро. За да покрива разходите си, такава институция трябва да има голям мащаб да обслужва достатъчно инструменти.

Съвременните регулации към пазарите на финансови инструменти налагат да се търси синергия между различните борси. Това не означава непременно изчезване на малките локални борси и депозитари, а по-скоро аутосорсване на услуга. Интеграцията между борсите, депозитарите и централни клирингови контрагенти позволява от една страна да се редуцират фиксираните разходи на борсите, но също така създава и подходящи условия за достъп на чуждестранни инвеститори. Тези процеси са силно развити при големите борси в Европа.

За Пазара за растеж на МСП BEAM

Друг приоритет пред БФБ и капиталовия пазар в страната е стартирането на Пазара за растеж на МСП BEAM, подготовката за който тече вече повече от година. Той е създаден за малките и микропредприятия в България като средство за достъп до финансиране чрез ресурсите на Борсата. Тук не става дума за големи обеми от капитали, а за набиране на финансирания до 2 млн. лв. годишно според настоящата регулация.

Редица са обстоятелствата, които са добра предпоставка за ползване на пазара BEAM - през последните 10 г. са направени големи инвестиции в стартъпи и нови технологични компании от частни инвеститори. В България действат и алтернативни фондове и рискови инвеститори, включително такива, използващи средства по Фонда на фондовете. Първият цикъл за европейско финансиране чрез Фонда на фондовете вече измина и сега предстои. Част от стартъпите вече имат потенциал да наберат и средства от публиката чрез пазара за растеж на МСП BEAM към БФБ. Така компаниите ще могат да достигнат и до по-малки инвеститори, в които традиционно инвестират единствено професионални рискови фондове, бизнес ангели, инвеститори в стартиращи бизнеси (seed investors) или акселератори. От друга страна трябва да е ясно, че пазарът BEAM е силно рисков, защото на него ще се търгуват млади компании, но точно от такива корпорации някой ден ще се появят новите „сини чипове“.

Осмото издание на единствената специализирана конференция за индивидуални и институционални инвеститори в България и региона тази година ще се проведе на 29 ноември в Интер Експо Център, София. Тази година форумът за първи път ще събере на едно място представители на някои от водещите регионални борси - от Атина през Букурещ до Баня Лука.

Детайли за програмата и лекторите ще откриете на Investor.bg и http://financeforum.investor.bg/.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още