IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камен Колчев: Предстои пазарна консолидация в българската фондова индустрия

Перспективата за индустрията е в иновативния подход към разработването на нови продукти, смята председателят на СД на ЕЛАНА

13:15 | 27.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Камен Колчев: Предстои пазарна консолидация в българската фондова индустрия

Председателят на СД на ЕЛАНА Финансов Холдинг Камен Колчев представи спецификите и тенденциите на българската фондова индустрия по време на годишната конференция Управление на активи в Централна и Източна Европа*, проведена през миналата седмица във Виена, съобщиха от холдинга.

2010 г. е първата стъпка към узряващ пазар

Камен Колчев посочи, че макар българската фондова индустрия да стартира през 2002 г. с възможността за регистрация на фонд мениджъри и взаимни фондове, реалната крачка в нейното развитие беше направена през 2007 г.

Според него потенциалът на индустрията тепърва ще се разкрие, защото след началото на големия интерес към фондовете през 2007 г., финансовата криза постепенно отрезви очакванията на инвеститорите и за период от 3 години даде възможност за начало на узряване на инвеститорска култура. Този процес все още е в началото, тъй като влияние върху него имаше не само инвеститорската емоция от преживените минуси, но също съвпадна през 2009 г. с „депозитната война“ на банките.

Камен Колчев отбеляза, че смята 2010 г. за първата година на узряване на българската фондова индустрия, която оттук нататък ще започне да прави своите по-големи крачки. „Пазарът все още е длъжен на инвеститорите по-отношение на предоставяне на информация и образование за спестовната роля на взаимните фондове“ – добави Колчев.

„Досега те бяха основно ползвани за бърза печалба, което не е реалистично. Но предвид повишената инфлация и понижаването на лихвите по депозитите през тази година, както и възстановяването на фондовия пазар, можем да кажем, че домакинствата ще се завръщат към фондовата индустрия, но вече като спестители.“

Кои са инвеститорите във фондовете

В презентацията си Камен Колчев посочи, че през 2007 г. инвестициите от български домакинства са съставлявали 53% от активите на местната индустрия, като 29% са се падали на корпоративни инвеститори и други 18% - на институции от финансовия сектор.

Към 31 март 2011 г. обаче структурата на инвеститорите вече е променена, като се вижда увеличаване на дела на финансовия сектор, който вече държи 47% от активите, сравнително задържане на нивото на участие на корпоративните инвеститори с дял 21% и намаляването на инвестициите от домакинства, които вече присъстват в индустрията с 32% дял.

Г-н Колчев отбеляза, че домакинствата подновяват интереса си към инвестиции в индустрията още през 2010 г., като в края на първото тримесечие на 2011 г. регистрираме ръст в активите от индивидуални инвеститори – 12% от края на 2010 г.

Започва процес на по-голяма продуктова диверсификация

Камен Колчев представи структурата на продуктите в българската фондова индустрия и отбеляза, че 2010 г. се характеризира с първите стъпки в процеса към сериозна продуктова диверсификация в сектора. Ако през 2007 г. доминираха фондовете в акции, през 2010 г. вече има по-равномерно разпределение на продуктите по рисков профил.

През 2007 г. разпределението е било 63% в полза на високорисковите фондове, 31% за балансираните и 7% за ниско рискови, вкл. фондове паричен пазар. През 2010 г. индустрията има вече диверсифицирана продуктова картина, в която високорисковите фондове имат 34% дял, балансираните – 23%, ниско рисковите – 19% и фондовете паричен пазар – 23%.

От друга страна, ако доскоро продуктите се разделяха основно по рисковия инвестиционен профил, през 2010 г. започнаха да се появяват нови продуктови групи като спестовни планове, структурирани продукти, включващи фондове и депозити и др. Камен Колчев посочи, че въпреки финансовата криза, за последните 4 години, новите продукти са се удвоили, като за този период са се появили около 50 нови фонда. Но пък темпът на въвеждане се забавя чак през 2010 г., когато се появяват и по-различните продуктови групи.

Според г-н Колчев перспективата за индустрията е в иновативния подход към разработването на нови продукти, които при всички случаи ще разчита и на по-голяма диверсификация като риск. Немалка роля в тази тенденция ще изиграе технологичното усъвършенстване на индустрията, като конкурентите ще се стремят към улесняване на процесите и предлагане на услуги с добавена стойност към инвеститорите.

Пазарната консолидация е неизбежна в следващите години

Г-н Колчев заяви, че неизбежна тенденция за българската фондова индустрия е пазарната консолидация, тъй като не е икономически целесъобразно такъв малък пазар да има 37 български управляващи дружества, като над 50% от активите на целия пазар са съсредоточени в трима фонд мениджъри и техните 18 фонда.

Той добави, че навлизането на промените в нормативната база за фондовете ще отвори възможности за по-широко разпространение на местните продукти, включително и на чуждестранните пазари.

* На форума бяха представени промените в европейската регулация на фондовата индустрия, тенденциите на регионалния пазар (Централна и Източна Европа), полския и българския пазар като отделни примери, както и моделите на сътрудничество между частното банкиране и асет мениджмънта.

В конференцията участваха представители на ръководството на Райфайзен Капитал Мениджмънт, Erste Sparinvest, полското подразделение на фонд мениджъра на ING, Hyp-Alpe-Adria Bank International, HSBC – Полша, CSOB Asset Management, Fidelity, украинската асоциация и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още