IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карина Караиванова: Изкушението за инвестиции в свързани лица е голямо

Изкушението мениджъри на пенсионно дружество да може да вземат решение, което не е изцяло в интерес на осигурените лица, също е голямо, твърди председателят на КФН

07:59 | 18.09.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на КФН Карина Караиванова. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Председателят на КФН Карина Караиванова. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Карина Караиванова е председател на Комисията за финансов надзор от 28 юли 2016 г. с 6-годишен мандат.
Тя е магистър по Финанси и банково дело и бакалавър по Икономика от Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Притежава сертификат от Международната програма по финанси и банково дело „Управление на риска” към Националния Институт по Банков Мениджмънт – Пуне, Индия, сертификат за придобити одитни умения от Института по Публична Администрация – Дъблин, Ирландия и сертификат по Икономически политики от Министерството на финансите – Токио, Япония.

От декември 2012 г. до февруари 2013 г., както и от ноември 2014 г. до юли 2016 г. е заместник-министър на финансите. Председател на надзорния съвет на „Фонд мениджър на финансови инструменти в България” ЕАД. Член на борда на директорите на Европейския инвестиционен фонд и Европейската инвестиционна банка. Член на борда на управителите  на Черноморска банка за търговия и развитие, Международна инвестиционна банка и Алтернативен управител за България на МВФ. 

Г-жо Караиванова, срещаме се в момент, когато Министерството на икономиката одобри ваучерна схема за подпомагане на малки и средни предприятия при излизането им на фондовия пазар. В същото време ръководената от вас Комисия за финансов надзор предложи да освободи от разходи за проспект желаещите да стъпят на борсата фирми. Смятате ли, че ще има интерес от бизнеса към тези мерки?

Искрено се надяваме да има интерес. Всички тези действия са част от Стратегията за развитие на капиталовия пазар. КФН съвместно с борсовия оператор, Централен депозитар и всички заинтересовани лица на пазара сме се обединили, че подобни мерки биха могли да стимулират развитието на българския капиталов пазар. От тази гледна точка Комисията като регулатор може да направи немалко, но има ограничен набор от средства, които може да приложи, за да стимулира развитието на капиталовия пазар. 

Основното е да прилага съществуващото законодателство, като третира по еднакъв начин всички поднадзорни лица, като работим прозрачно. А  желанието на поднадзорните лица е да работим малко по-бързо. Това при текущото състояние на Комисията с наличния човешки ресурс е малко трудно, но правим всичко възможно да работим по-ускорено. Другата мярка, която можем да предложим, е временна, докато видим, че е започнало  съживяване на търговията, като не взимаме такса за публично предлагане. Това са ни възможностите, с които на този етап можем да съдействаме за развитието на капиталовия пазар.  

Ако мога да обобщя отговора си - надявам се да има интерес от бизнеса, защото това би трябвало да ги стимулира. Ако за някои малки и средни компании все пак е тежест разходът по подготовката и изготвянето на проспект, подобна мярка със сигурност ще ги улесни.

Казахте, че тези мерки са мерки за краткосрочен план, а в дългосрочен план какво може да бъде предприето?

Задачата на този Съвет е да заседава доста често и когато отчетем изпълнение на част от мерките или нововъзникнала възможност, да се обединим с консенсус. Тогава може да решим, че има нова мярка, около която си заслужава да обединим усилия и да изпълним.

Инвеститорите се интересуват от по-сериозни емитенти и обемите на новите емисии ще трябва да осигурят поне някаква ликвидност на търговия. В този смисъл малките компании ще решат ли проблема с липсата на нови емитенти на БФБ – София?

Едната мярка не бива да бъде за сметка на друга. Това, че сме идентифицирали, че е необходимо да се работи с малък и среден бизнес, за да им се даде възможност те да осигурят финансиране, което да е алтернатива на банковото кредитиране, не означава, че на борсата не е необходимо и не се разчита на големите емитенти. Тоест, едното не би следвало да се разглежда за сметка на другото, в никакъв случай.

КФН започна проверка на борсовия оператор след допусната грешка при ребалансирането на SOFIX. Какво е установила проверката към този момент и какви действия ще предприеме регулаторът?

Колегите все още са на място, все още събират информация и си подготвят становището. Затова нямам окончателно мнение по темата. Но това, което ще направи Комисията, и за което следи, е да няма пазарни манипулации. В случай, че установим пазарна манипулация, ще действаме съгласно нашите законови права и ще санкционираме виновното лице.

Предвид притесненията на пазара искам да подчертая, че ако се установи отклонение от  правилата, които е трябвало да бъдат приложени, ние ще действаме решително.

Възможно ли е КФН да направи нови рокади в индекса и да върне някоя от излезлите компании обратно, каквото поиска с официално писмо до КФН Трейс Груп Холд? 

Чисто законово на този етап ние можем да установим дали правилата са били приложени, както са одобрени от Съвета на директорите на БФБ, или не. На този етап ново ребалансиране може да стане само с тяхно решение. КФН ще има правомощия от следващата година, когато ще влезе в сила  нов европейски регламент за бенчмарковете. Тогава ние ще имаме правомощия да налагаме и наказания, и промени. На този етап можем само да установим дали са приложени правилата, да зададем въпроса към фондовия оператор и той да вземе решение.

Търговията с ДЦК на регулиран пазар се очаква да стартира до края на месеца. До момента пазарът на ДЦК беше по-скоро пазар на директна договорка между участниците в него, но сделките през БФБ нямат задължителен характер и могат да продължават да се извършват по същия начин. Ще имат ли интерес инвеститорите от регулиран пазар? 

Моето очакване е, че първоначално няма да има голям интерес, но добрата новина е, че се дават повече възможности за инвеститорите. От друга страна, трябва да се вземе предвид, че и на европейско ниво все по-активно се стимулира търговията на ДЦК на регулиран пазар

Предстои да видим. Моето очакване е, че първоначално няма да има голям интерес, но добрата новина е, че се дават повече възможности за инвеститорите. От друга страна, трябва да се вземе предвид, че и на европейско ниво все по-активно се стимулира търговията на ДЦК на регулиран пазар, тъй като се поставят изисквания и към финансовите институции, когато те инвестират или използват за обезпечение ДЦК. Сигурна съм, че с течение на времето интересът  към търговията на ДЦК на регулиран пазар ще става все по-голям.

На какъв етап е изпълнението на Стратегията за развитие на капиталов пазар?

Работи се по повечето от идентифицираните мерки като  са определени  институциите, които имат водеща роля по тяхното изпълнение. В момента се работи активно по тези, които трябва да бъдат реализирани до края на тази година. По отношение на дериватите участниците в  Съвета за развитие на капиталовия пазар се обединиха около становището, че би трябвало да се насърчава този пазар, но стана  ясно, че за да има интерес от страна на бизнеса, на инвеститорите в деривати, трябва да се постигне достатъчно дълбок и ликвиден пазар на първичните финансови инструменти. Оттам нататък ролята на КФН е единствено и само в лицензионните производства. Ние сме дали разширен лиценз на един инвестиционен посредник, който създаде многостранна система за търговия. Доколкото имаме информация, няма голям интерес от пазарните участници.

Това е логично. За да може да се развие търговията с деривати, ние трябва да постигнем достатъчно ликвидност на основните финансови инструменти. Трябва да се подготвяме, да се създава необходимата инфраструктура за търговия с деривати, но съвсем естествено, интересът към тях ще дойде, когато успеем да постигнем по-голяма дълбочина на капиталовия пазар със съществуващите инструменти.

Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 6 години
чак па за дълго .... :):) иначе си прав де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Toranaga
преди 6 години
още веднъж искам да подчертая, че доверие не се връща, а се печели с честност и професионалност. Такова няма нито от страна на БФБ, нито от КФН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
Toranaga
преди 6 години
Sofix ETF:2 ребалансирания - 2 грешки - няма наказан - искаме да има доверие при гарантирана загуба от 5% от активите... Караиванова няма ли срам???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
redcretin
преди 6 години
В белите страни такива мениджъри влизат в затвора. За дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още