IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН е открила редица нарушения на компании, свързани с Иво Прокопиев

За нередностите са сезирани ДАНС и прокуратурата, става ясно от отговорите на регулатора на въпросите на вестник „Труд“ и агенция „ПИК

12:23 | 20.02.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КФН е открила редица нарушения на компании, свързани с Иво Прокопиев

При осъществяване на надзорната си дейност Комисията за финансов надзор (КФН) е констатирала редица нарушения, извършени от страна на свързани и/или контролирани от Иво Прокопиев компании. Регулаторът е сезирал за нередностите Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и прокуратурата. Това става ясно от отговорите на КФН на зададените към нея въпроси от страна на вестник „Труд“ и агенция „ПИК“, публикувани на сайта на регулаторния орган.

„В периода от 2011 г. до 2015 г. по отношение на „Алфа Финанс Холдинг” АД, съответно лицата управляващи и представляващи дружеството, са приложени общо 32 броя принудителни административни мерки“, пише в отговорите на въпросите. От тях до момента не са изпълнени 5.

„Преобладаващата част от тези мерки са свързани с разкриването на регулирана информация в съответствие със нормативните изисквания“, разкрива КФН. „Останала част от принудителните мерки са приложени във връзка със замяна на довереника на облигационерите и представяне на договора за продажба на мажоритарния дял в капитала на „Каолин” АД, сключен с Quarzwerke GmbH, заедно с всички анекси към него.“

По отношение на „Алфа Финанс Холдинг” АД КФН е съставила общо 49 акта за установяване на административни нарушения, въз основа на които са издадени наказателни постановления. Общата стойност на наложените санкции е в размер на 375 400 лв.

До настоящия момент съдът не е отменил нито едно издадено наказателно постановление, а единствено по едно е намалил санкцията. Платените от страна на „Алфа Финанс Холдинг” АД санкции са в размер на 151 200 лв., уточнява регулаторът.

В хода на осъществявания от КФН надзор за периода 2010 г. - 2015 г. по отношение на други дружества, свързани с Иво Прокопиев, а именно - „Парк” АДСИЦ, „Алфа пропърти 1” АДСИЦ, „Соларпро холдинг” АД, УД „Алфа асет мениджмънт”, АД са съставени общо 19 акта за установяване на административни нарушения, въз основа на които са издадени наказателни постановления. С тях са наложени имуществени санкции в общ размер на 35 600 лв., като до настоящия момент съдът е отменил едно наказателно постановление. По посочените наказателни постановления в КФН са постъпили плащания в общ размер на 19 100 лв.

„През периода 2011 г. - 2015 г. срещу ИП „Булброкърс” ЕАД са съставени 25 броя актове за установяване на административни нарушения. По посочените актове през 2013 г. са издадени две наказателни постановления с обща санкция в размер на 1 500 лева, по останалите 23 броя актове предстои произнасяне на административно наказващия орган – заместник-председателят на КФН, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност”. По посочените две наказателни постановления съдебния контрол е осъществен, като с влезли в сила решения е потвърдено едно наказателно постановление, съответно е отменено другото. Имуществената санкция по потвърденото от съда наказателно постановление е платена по сметка на КФН“, пише още в отговорите.

Отделно от описаните извършени нарушения за периода 2014-2015 г. на Иво Прокопиев са издадени 16 наказателни постановления, с които са наложени глоби в общ размер на 98 000 лв. Наказателните постановления са обжалвани и предстои произнасяне от съда, посочват от КФН.

Като цяло КФН заключава, че „спрямо компании, свързани и/или контролирани от Иво Прокопиев са събрани данни, отнасящи се до множество нарушения на законодателството, включително съмнения за пране на пари, избягване на данъчно облагане, извършване на дейности извън издадения лиценз, както и дейност без лиценз, увреждане на правата на миноритарните акционери, непредоставяне на информация относно произход на средства, непредоставяне на регулирана информация за целите на надзора на КФН, консистентно неизпълнение на принудителни административни мерки, както и неизпъление и незачитане на влезли в сила съдебни решения на върховните съдилища, и др. За описаните данни са подадени 7 сигнала до ДАНС и както и 7 сигнала до Главна прокуратура на РБ“.

Освен това от отговорите става ясно, че Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за ощетяване на държавата в особено големи размери заради продажбата на миноритарния дял на „ЕВН Електроразпределение“.

„Поради наличие на данни и възникнали съмнения за ощетяване на миноритарните акционери и възможна пазарна манипулация при продажбата на остатъчния държавен дял от „ЕВН Електроразпределение”, както и за нарушения включващи занижаване на първоначалната оценка на дяловете, наличие на конфликт на интереси и предпочитане на интереса на частен инвеститор пред държавния интерес и непостигане на максимална полза за държавата, като в резултат е бил ощетен държавния интерес в особено големи размери, от страна на КФН през 2013г. бе подаден сигнал до Главния прокурор за предприемане на необходими действия по преценка. В резултат на сигнала бе образувана прокурорска проверка. Въз основа на подадения сигнал от СГП е образувано досъдебно производство и към настоящия момент се извършват активни действия по разследване по случая“, посочват от КФН.

От КФН посочват още, че „Законът за пазарните злоупотреби с финансови инструмент (ЗПЗФИ) възлага като индивидуално правомощие на заместник-председателя на КФН, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност”, да осъществява надзор върху борсовата търговия и свързаните с нея нарушения, включително да извършва проверки и да санкционира при констатиране на пазарна манипулация. Председателят на КФН няма никакви законови правомощия по извършването на тези проверки и налагането на санкции за установени пазарни манипулации по силата на закона“.

„Законът изрично постановява, че тези правомощия са изключителна самостоятелна компетентност на заместник-председателя, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност” на КФН, който е независим и самостоятелен орган, неподчинен на председателя, и същия се избира от Народното събрание, като гаранция за неговата независимост. Самостоятелна компетентност на индивидуалните органи по ЗКФН, а именно заместник-председателите, ръководещи съответните управления на КФН, са и всички действия по извършване на проверки и разследвания за евентуални пазарни манипулации, включително налагането на санкции за такива нарушения в областта на надзора на небанковия финансов сектор. Съгласно закона, действията, актовете, мерките и решенията на тези самостоятелни административни органи не подлежат на съгласуване и на одобрение от страна на председателя на КФН в нито един момент от фазите на административните производства по издаването им“, пише КФН.

Още от встъпването си в длъжност като председател на КФН Стоян Мавродиев публично се е обявявал за промяна в структурата и начина на вземане на решения с цел ограничаване на индивидуалните правомощия на заместник-председателите и предоставянето им на колективния орган, включително издаването на принудителни административни мерки и наказателни постановления.

По отношение на наложените санкции на „Икономедиа” АД КФН отново отбелязва, че не е глобявала медията за неразкриване на източник на информация, а за разпространяване на невярна информация, която може да създаде подвеждаща представа за публично дружество.

„Разпространените внушения, че се налагат санкции за неразкриване на източник на информация, която е била публикувана и разпространена, и се отнася за публична компания, освен неверни, са и манипулативни“, посочват в отговор от КФН.

От текста става ясно, че регулаторът е издал три акта за установяване на административни нарушения на „Икономедиа” АД. По два от тях вече са издадени наказателни постановления на обща стойност на имуществената санкция 150 000 лв., а по третия акт предстои произнасяне на административно наказващия орган, а именно – заместник-председателят на КФН, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност”.

„Следва да се има предвид, че издадените наказателни постановления подлежат на съдебен контрол, т.е. законът предвижда възможността лицето, на което е наложена глоба/санкция, да защити своето право чрез обжалване на издадените постановления. Съдът е органът, който може да отмени, потвърди или измени наложената в наказателните постановления санкция/глоба“, добавят от КФН.

Свързани компании:

Соларпро холдинг АД(0S8)

Алфа финанс холдинг АД - предсрочно погасена емисия юни 2016 г.(X26A)

Каолин АД(6K1)

Алфа Пропърти 1 АДСИЦ-София(6AL)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 15
Mammita
преди 9 години
Опа, май стана ясно защо Прокопиев и неговите медии водят война срещу КФН. Всичко е поредната заблуда, която ни се поднася. Свобода на словото, бабината ти трънкина. Явно е, че Прокопиев са го налазили яко от КФН, Прокуратура и Съд. Явно е, че е дошло време олигархът да си плати сметката за масрафа на държавната маса и сега ги върти-суче, само и само да не го тикнат в затвора, където му е мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 8
Rusko
преди 9 години
Явно си е плащал на когото трябва, за да не го пипнат толкова време. Този път ми се струва, че няма да се измъкне безнаказано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 7
Gocko
преди 9 години
Да не забравяме Каулина и какво направи Иво Домата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
Gocko
преди 9 години
Прокопиев си като US Бай Ти Иво за $$ e сторжен на демокрацията.А на него не му пука за нея.Важното е да плащат.Той си е съшият като (модела)младежа Пеевски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 3
Батя
преди 9 години
"...увреждане на правата на миноритарните акционери"Абе КаФеНе-то, как не ви е срам да твърдите че пазите правата на миноритарите!? На вас окото не ви мигва за нас. Стотици случаи на несправедливост спрямо малките инвеститори проспивате, най-вероятно НАРОЧНО, а точно Прокопиев сте погнали като ***. Един от най-коректните мажоритари които е виждала БФБ! Но пък вестниците му ви показват голите ***!Срам и позор е КФН!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 12
kriza64
преди 9 години
Държавата може да върне дълга за един ден, ако спипа далаверите с точенето на ДДС на Прокопиев и му тръшне една бърза призовчица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Абе Мавродиев, на тоя пеформънс индикатора му е брой съставени актове. А как бе, надзираваме внимателно, тя компанията фалира и завлече акционерите с 2 милиарда и кредиторите с 1, ама ние сме съставили 181 акта за 100 000 лева за период от 10 год от които няма отменениСмех драги зрители
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още