Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

КФН одобри вписването на новите акции от увеличението на "Еврохолд"

След регистрирането на новите акции пазарната капитализация на компанията при текущата борсова цена ще достигне близо 650 млн. лв.

КФН одобри вписването на новите акции от увеличението на "Еврохолд"

Снимка: Pixabay

Комисията за финансов надзор (КФН) одобри вписването на емисията акции, издадена от „Еврохолд България“ АД, с цел търговия на регулиран пазар на ценни книжа, става ясно от решенията, взети от регулатора на 15 юли.

Емисията е в размер на 62 974 400 броя нови обикновени, поименни, безналични, свободно прехвърляеми акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев всяка и е в резултат на увеличение на капитала на дружеството от 197 525 600 лева на 260 500 000 лева.

Компанията привлече над 157 млн. лв. чрез публично предлагане на нови акции на Българската фондова борса (БФБ), което се проведе в периода 9 юни - 7 юли тази година и привлече силен интерес от международни и местни инвеститори, които записаха и платиха близо 63 млн. нови акции.

По този начин холдингът набра приблизително 24% по-висока сума от необходимите собствени средства (65 млн. евро) за придобиването на дружествата на „ЧЕЗ Груп“ в България и ще увеличи капитала си до 260,5 млн. акции, съобщи дружеството.

След регистрирането на новите акции пазарната капитализация на компанията при текущата борсова цена ще достигне близо 650 млн. лв.

„Еврохолд“ предложи малко над 79 млн. нови акции, всяка с номинална стойност 1 лв. и емисионна стойност 2,5 лв. Инвеститорите записаха и платиха около 80% от предложеното количество, или 63 млн. броя.

Еврохолд България АД
Мажоритарният собственик на холдинга – „Старком Холдинг“ АД, е записал и платил близо 47 млн. нови акции, като ще запази контрол в компанията с над 50% дял. Водещо в света американско дружество за управление на активи е придобило 9% от капитала на „Еврохолд“ и ще бъде третият по големина акционер в компанията след „Старком Холдинг" и финландския фонд KJK.

Набраните средства от публичното предлагане ще бъдат използвани за финансиране на придобиването на дружествата на „ЧЕЗ Груп“ в България, които имат водещи позиции в разпределението, доставките и търговията с електроенергия в страната, както и в инвестиции в развитието на двата основни бизнеса на холдинга - енергетика и застраховане.

Компанията ще използва набрания собствен капитал и осигуреното дългово финансиране за следващия етап от сделката с „ЧЕЗ Груп“, която трябва да приключи до 31 юли. Дълговото финансиране се осигурява от J.P. Morgan AG със синдикиран заем, който е изцяло потвърден от големите международни банки, които участват в синдиката.

От началото на годината акциите на „Еврохолд България“ поскъпват с 49,43% при пазарна капитализация от 513,567 млн. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Групата на „Монбат“ отчита 102,9% ръст на печалбата за осемте месеца на 2021 г.