IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН отхвърля проспекта на Кредисимо за емитиране на конвертируеми облигации

Регулаторът не потвърждава и проспекта на Алфа България за увеличение на капитала с 3,9 млн. лв.

14:30 | 07.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КФН отхвърля проспекта на Кредисимо за емитиране на конвертируеми облигации

Комисията за финансов надзор (КФН) отхвърля проспектите на Кредисимо АД за емитиране на конвертируеми облигации и на Алфа България за увеличаване на капитала с 3,9 млн. лв. Това става ясно от решенията на регулаторния орган, взети на провело се на 2 септември заседание.

КФН отказва да издаде потвърждение на проспекта на компанията за бързи кредити за емисия на 10 000 броя безналични, поименни, свободно прехвърляеми необезпечени конвертируеми облигации с базов актив обикновени безналични акции, с номинална и емисионна стойност 1 000 евро за облигация.

Параметрите на облигационната емисия бяха фиксирана лихва е в размер на 12% на годишна база за целия период на заема, платима на 6-месечен период, с изплащане на главницата на падежа заедно с последното лихвено плащане, с матуритет 5 години, считано от датата на емисията.

Решението си КФН мотивира с препратка към Закона за публично предлагане на ценни книжа (и по-конкретно - чл. 92, ал. 1, т. 3 и чл. 92, ал. 2). Според закона Комисията може да откаже да издаде потвърждение на проспект след преценка на „особените права, които предвиждат акциите“ или поради друга причина, поради която „не са осигурени интересите на инвеститорите“.

Според алинея 2 "Комисията може да откаже издаването на потвърждение, само ако заявителят не е отстранил несъответствията и не е представил изискуемите документи в определения от нея срок, който не може да бъде по-малък от един месец“.

Припомняме, че решението на Кредисимо АД за издаване на конвертируеми облигации бе взето на 30 септември 2014 г., като проспектът бе върнат от КФН. На 12 юни 2015 г. Съветът на директорите на Кредисимо обаче решава да коригира върнатия проспект за емитиране на конвертируемите облигации и упълномощават лице, което отново да внесе документа за разглеждане и потвърждение в КФН, става ясно от междинния доклад за дейността на небанковата финансова институция, придружаващ тримесечния консолидиран отчет.

Освен това надзорният финансов орган отказва да издаде потвърждение на проспекта за увеличение на капитала на компанията за недвижими имоти Алфа България АД с 3,9 млн. лв. чрез предлагането на 3,9 млн. броя поименни, безналични, свободно прехвърляеми акции с номинална и емисионна стойност 1 лв. всяка.

Решението на Алфа България АД бе взето на извънредно общо събрание на акционерите на дружеството, проведено на 25 ноември 2014 г., но през юни КФН също върна проспекта на компанията, който тя внесе на 27 април 2015 г.

КФН издава лиценз на Матадор Прайм за извършване на дейност като инвестиционен посредник в рамките на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство и на инвестиционното дружество „Надежда” АД за извършване на дейност като национално инвестиционно дружество от затворен тип, като потвърждава негов проспект за допускане до търговия на акции.

На заседанието КФН приема на второ четене проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №7 от 5.11.2003 г. за изискванията, на които трябва да отговарят физическите лица, които по договор непосредствено извършват сделки с ценни книжа и инвестиционни консултации относно ценни книжа, както и реда за придобиване и отнемане на правото да упражняват такава дейност.

КФН приема указания за прилагането и тълкуването на чл. 86, ал. 6 от Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране (ЗДКИСДПКИ), отнасяща се до управляващите дружества и дейностите, които могат да осъществяват по лиценз.

Регулаторът вписва в регистрите си УД ПФБК Асет Мениджмънт АД като лице, управляващо алтернативни инвестиционни фондове, чиито активи не надхвърлят установените в чл. 197, ал. 1 от ЗДКИСДПКИ прагове, а именно - „левовата равностойност на 100 млн. евро, включително активи, придобити чрез използване на ливъридж, и левовата равностойност на 500 млн. евро, когато портфейлите се състоят от алтернативни инвестиционни фондове, които не използват ливъридж и при които правото на обратно изкупуване не може да бъде упражнено за период 5 години от датата на първоначалната инвестиция във всеки от тези алтернативни инвестиционни фондове“.

Свързани компании:

Кредисимо АД - отписано(17C)

Алфа България АД(ALFB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още