IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН потвърди проспекта за IPO-то на "Градус"

Проспектът все още не е качен на страницата на КФН и на мениджъра на емисията „Първа финансова брокерска къща“

10:36 | 29.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за финансов надзор (КФН) потвърди проспекта за публично предлагане на емисия акции, издадени от „Градус“ АД, става ясно от решенията на регулатора от провелото се на 28 май заседание.

Емисията е в размер до 27 777 778 обикновени, безналични, поименни, свободнопрехвърляеми нови акции с номинална стойност 1 лев всяка, издадени в резултат на увеличаване на капитала на старозагорското предприятие с 27 777 778 броя до 55 555 556 броя акции.

Емисията, в процес на емитиране, е вписана във водения от Комисията за финансов надзор регистър на публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа.

Производителят на пилешко месо "Градус" АД внесе проспекта си за разглеждане в КФН в средата на април, след като намерението за набиране на капитал от фондовата борса чрез IPO беше анонсирано от компанията в началото на февруари. Тогава компанията обяви, че цели процесът да бъде финализиран и търговията с емисията да стартира до средата на годината.

По-голямата част от средствата, набрани от IPO-то, ще бъдат инвестирани в така наречения хетчинг сегмент – нови мощности за родителски стада. Това каза Ангел Ангелов, изпълнителен директор на „Градус“ АД, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му набраният капитал от публичното предлагане ще бъде достатъчен, за да се осъществи петгодишната инвестиционна програма на компанията. Проспектът все още не е качен на страницата на КФН и на мениджъра на емисията „Първа финансова брокерска къща“. 

Финансовите отчети за 2017 г. показват общо консолидирани приходи на групата в размер на 245,8 млн. лв. и нетна печалба след данъци в размер на 39,8 млн. лв.
 
„Очакваме оценката на компанията от пазара да бъде в диапазона между 400 млн. лв. и 520 млн. лв. и смятаме, че това е реалистично. В периода от обявяването на IPO-то до този момент наблюдаваме достатъчно голям интерес от местни и чуждестранни инвеститори и вярваме, че освен на добрите финансови резултати, това се дължи и на перспективите за развитие на компанията“, каза по повод внасянето на проспекта изпълнителният директор Ангел Ангелов.
 
През последните месеци зачестиха спекулациите за възможно голямо IPO в България. Листването на нови емитенти се очакваше още през 2017 г., но след редица законодателни промени и усилия в посока на развитие на българския капиталов пазар това вече е факт.
 
"Това показва, че има глад за компания като нашата на БФБ. Българската борса има много голям потенциал. Трябва все повече компании като нас да се обърнат към борсата. Публичността дава експозиция към световните пазари, чуждестранни инвеститори и подобрява прозрачността на компанията. Всички успешни компании от световен мащаб са минали по този път“, обясни Ангелов пред Investor.bg. 

"Набраните средства от първичното публично предлагане ще бъдат инвестирани в иновации в съществуващите ни бизнеси и в оборудване на съществуващи терени и сгради", коментира в интервю за Investor.bg финансовият директор на групата Георги Бабев.

„Градус“ АД е една от най-големите компании за добив на месо в България и сред трите водещи производители на разплодни яйца в Европа. Компанията е на първо място в страната по производство на продукти от птиче месо с 35% пазарен дял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още