IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН предупреди за 52 дружества без лиценз за инвестиционна дейност

Актуалните списъци с лицензираните дружества са достъпни на интернет страницата на Комисията

11:25 | 21.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Комисията за финансов надзор (КФН) публикува списък с дружества, които не са лицензирани от комисията и нямат право да извършва дейност като инвестиционен посредник или управляващо дружество на територията на страната.

Комисията предупреждава потенциалните инвеститори и всички заинтересовани лица за дружества, които нямат право да предоставят инвестиционни услуги и да извършват инвестиционни дейности, сред които са приемане и предаване на нареждания на клиенти за сключване на сделки с финансови инструменти, сключване на сделки с финансови инструменти от името и за сметка на клиенти, предоставяне на инвестиционни консултации, управлението на портфейли, включително чрез електронни платформи за търговия.

Списъкът, качен на сайта на комисията, включва 52 дружества, предоставящи услуги без лиценз.

От КФН предупреждават инвеститорите, че при сключване на договори за предоставяне на инвестиционни услуги и подаване на нареждания за сключване на сделки с финансови инструменти, включително при предоставяне на парични средства или финансови инструменти за доверително управление с дружества, които не са лицензирани от КФН или от компетентния орган на друга държава членка, могат да бъдат измамени и да понесат значителни финансови загуби.

Предоставените финансови инструменти и парични средства от инвеститорите на дружества, които не са лицензирани и съответно контролирани от КФН, не са гарантирани от Фонда за компенсиране на инвеститорите (ФКИ).

За да защитят интереса си, гражданите, които желаят да инвестират във финансови инструменти и парични средства чрез сключване на сделки или посредством доверително управление, е необходимо първо да проверят дали съответното дружество е лицензирано от КФН и има право, съгласно издадения лиценз да предоставя съответната услуга на клиенти, подчертават от Комисията.

В същото време КФН обръща специално внимание на това, че дружества, лицензирани като инвестиционни посредници в държави извън Европейския съюз, не могат да предоставят инвестиционни услуги на територията на България, без да имат издаден лиценз от КФН за това и без да бъдат вписани във водения от КФН регистър.

Актуалните списъци с инвестиционните посредници, управляващите дружества и инвестиционните посредници от държави членки, имащи право да предоставят инвестиционни услуги нас, можете да видите на сайта на Комисията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Това е абсурдно - измамниците са известни, но вместо да бъдат санкционирани и забранени, държавата в лицето на КФН само ни предупреждава да внимаваме!? Защо, бе, защо са недосегаеми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
StraightForward
преди 7 години
А ТОВА, ЧЕ СЕ ДОПУСКАТ ЕМИСИИ КАТО ЕНЕРГОНИ, С 500 МЛН.БР.АКЦИИ, ТАКИВА КАТО ЕНЕМОНА, ЗЪРНЕНИ ХРАНИ, И ВСЯКАКВИ РЕШИЛИ, ЧЕ ТАЗИ ПАРАЗИТНА БОРСА Е въобще борса!!!! ето ВИ ПОРЕДНИЯ ПРИМЕР, ЗЪРНЕНИ ХРАНИ СА ИЗЛЕЗЛИ ПРЕДИ 8 ГОДИНИ И ОТ ТАМ ПОД НОМИНАЛ, ЕНЕМОНА СЪЩО, ДО КОГА КОМИСИЯТА ЩЕ ПРЕДУПРЕЖДАВА И ЗА ТОВА И НЯМА ДА ГО ДОПУСКА !!????ИЛИ КОМИСИЯТА Е БЕЗСИЛНА ПРЕД МУТРИТЕ ОЛИГАРСИ!!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
StraightForward
преди 7 години
Даааа, а защо само предупреждава, няма ли си кадри да ги открива и запечатва и съответно съди за тази си незаконна дейност!!????само предупреждава, а пък те си работят!! ТАКА ЛИ, АМИ СЛЕД ТОВА ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ, КАКВО СЛЕДВА, ПАК ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ЛИ ???ТОЛКОВА РАЗСИПАНА И НЕКАДЪРНА ДЪРЖАВА НЯМА НИКЪДЕ ПО ЗЕМЯТА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още