IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН предупреждава за нелицензирани участници на капиталовия пазар

Договори за предоставяне на инвестиционни услуги с нелицензирани дружества могат да доведат до значителни финансови загуби, предупреждава регулаторът

16:39 | 16.06.16 г.
КФН предупреждава за нелицензирани участници на капиталовия пазар

Комисията за финансов надзор (КФН) предупреждава потенциалните инвеститори за дружества, които нямат право да извършват дейност като инвестиционен посредник или управляващо дружество на територията на Република България.

КФН редовно извършва проверки на дружества, за които има данни и съмнения, че извършват инвестиционни дейности и предлагат инвестиционни услуги без да притежават необходимия за това лиценз, както и на свързаните с тях физически и юридически лица. Проверките на място на нелицензираните участници на капиталовия пазар се осъществяват съвместно от проверяващи екипи на КФН, Главна дирекция „Национална полиция” към Министерството на вътрешните работи (ГДНП към МВР) и Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), посочват от комисията в съобщение на сайта си.

Там може да се види списъкът с дружествата, които не са лицензирани от КФН.

Публикуван е и списък с инвестиционните посредници, които легално извършват търговия с финансови инструменти.

От комисията призоват потребителите, които желаят да инвестират във финансови инструменти и парични средства чрез сключване на сделки или посредством доверително управление, първо да проверят дали съответното дружество е лицензирано от КФН и има ли право, съгласно издадения лиценз, да предоставя съответната услуга на клиенти.

В противен случай сключване на договори за предоставяне на инвестиционни услуги с нелицензирани дружества могат да доведат до значителни финансови загуби, предупреждават още от КФН.

В съобщението си регулаторът припомня, че предоставените финансови инструменти от нелицензирани дружества не са гарантирани от Фонда за компенсиране на инвеститорите (ФКИ).

Също така дружества, които са лицензирани като инвестиционни посредници в държави извън Европейския съюз, не могат да предоставят инвестиционни услуги на територията на България без да имат издадено разрешение от КФН за това и без да бъдат вписани във водения от КФН регистър.

Списък на инвестиционните посредници от държави членки, имащи право да предоставят инвестиционни услуги и да извършват инвестиционни дейности на територията на Република България, също може да намерите на сайта на КФН.

Сигнали и жалби във връзка с дейността на лицензираните инвестиционни посредници, а също и данни и съмнения относно дружества, които извършват инвестиционно посредничество без лиценз, гражданите могат да подават на адрес: Комисия за финансов надзор, гр. София, ПК 1000, ул. „Будапеща” № 16 или на e-mail: delovodstvo@fsc.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още