IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН проведе семинар за повишаване на финансовата грамотност на инвеститорите

Форумът бе организиран съвместно с Националната агенция за приходите и Асоциацията на трейдърите в България

16:36 | 13.10.16 г. 3
КФН проведе семинар за повишаване на финансовата грамотност на инвеститорите

Професионални, непрофесионални инвеститори и представители на инвестиционния бизнес участваха в дискусионен семинар за повишаване на финансовата грамотност на инвеститорите във финансови инструменти, който се проведе днес в сградата на Комисията за финансов надзор (КФН).

На форума, организиран от КФН съвместно с Националната агенция за приходите (НАП) и Асоциацията на трейдърите в България (АТБ), бяха представени основните насоки при инвестиране във финансови инструменти.

Специално внимание бе обърнато на предоставяната или получавана информация при сключване на договор с инвестиционен посредник, правата и задълженията на клиента, задълженията за отчетност от страна на посредника, а също и на основните аспекти в областта на данъчното облагане при търгуването с финансови инструменти, посочват от Комисията.

Лектори от КФН и НАП запознаха аудиторията със задълженията на инвестиционните посредници в отношенията с клиентите през призмата на Европейските директиви за пазари на финансови инструменти MiFID I и MiFID II и акцентираха върху рисковете, които са свързани с търговията с финансови инструменти чрез платформи, търговията с валутни двойки (FOREX) и с други спекулативни продукти.

Специално внимание бе отделено на данъчното законодателство, по-точно на данъчното третиране на доходите от сделки с ценни книжа и търговия с чужда валута по реда на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) и на данъчното третиране на доходите от финансови инструменти по реда на Закона за корпоративно подоходно облагане (ЗКПО).

„Ефективната защита на потребителите на финансови услуги и повишаването на финансовата грамотност на обществеността са основен стратегически приоритет в работата на КФН“, обясниха от Комисията.

Дискусионният семинар за повишаване на финансовата грамотност на инвеститорите във финансови инструменти е в изпълнение на програмата на КФН за повишаване на информираността на потребителите на финансови услуги в условията на публичност и прозрачност и в тясно взаимодействие с институциите и участниците в небанковия финансов сектор в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
catomid
преди 7 години
Има ли някъде видео от срещата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
DarkStar
преди 7 години
като са споменавали рисковете, дали са казали, че в дългосрочен план форекс трейдърите на ливъридж със сигурност губят ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
obafeme
преди 7 години
май обучението е било за новия председател, да се запознае с материята:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още