IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН публикува наредбата за платежоспособността на застрахователите

Становища и предложения могат да се подават до 30 март

15:57 | 15.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
КФН публикува наредбата за платежоспособността на застрахователите

Комисията за финансов надзор (КФН) публикува за обществено обсъждане на своя сайт наредбата за определяне на платежоспособността на застрахователите във връзка с новия Кодекс за застраховането, който от 1 януари 2016 г. транспонира европейската директива Платежоспособност II, касаеща изискванията за нивото и качеството на капитала. Становища, бележки и предложения могат да се подават до 30 март 2016 г.

Наредбата за собствените средства и за изискванията за платежоспособност на застрахователите, презастрахователите и групите застрахователи и презастрахователи предлага въвеждането на 14 насоки на Европейския орган по застраховане и професионално пенсионно осигуряване, които КФН е обявила, че възнамерява да спазва. Те са:

1. Насоки относно класификацията на собствените средства;
2. Насоки относно допълнителните собствени средства;
3. Насоки относно третирането на свързани предприятия, включващи участия;
4. Насоки относно обособените фондове;
5. Насоки относно прилагането на споразумения за пасивно презастраховане към подмодула на подписваческия риск в общото застраховане;
6. Насоки относно прилагането на модула на животозастрахователния подписвачески риск;
7. Насоки относно подмодула на катастрофичния риск в здравното застраховане;
8. Насоки относно подхода на подробен преглед;
9. Насоки относно третирането на експозициите към пазарния риск и към риска от контрагента в стандартната формула;
10. Насоки относно базисния риск;
11. Насоки относно способността за покриване на загуби на техническите резерви и отсрочените данъци;
12. Насоки относно специфичните за предприятието параметри;
13. Насоки относно използването на вътрешни модели;
14. Насоки относно груповата платежоспособност.

Като цяло наредбата разграничава основните и допълнителни собствени средства, рисковете, които трябва да се имат предвид при изчисляване на платежоспособността, третирането на дяловите участия в свързани предприятия.

Според наредбата застрахователите ще трябва да посочат своите свързани предприятия и участия, като идентифицират притежаваните от тях права на глас като процент от правата на глас в свързаното предприятие и притежаваните всякакви класове акции, емитирани от свързаното предприятие, като процент от емитирания акционерен капитал, независимо от правата на глас. Когато дяловото участие възлиза на 20% или по-висок процент, застрахователят трябва да третира своята инвестиция в предприятието като участие.

Ще трябва да се идентифицират участията във финансови и кредитни институции и тези с цел стратегическо участие. Предвижда се да се прилагат вътрешни модели за изчисляване на капиталовото изискване за платежоспособност по отношение на рисковете, произтичащи от свързани предприятия.

Също така се предлага уреждане на изискванията за платежоспособност на застрахователите без право на достъп до единния пазар на Европейския съюз (и групите от такива застрахователи). Спрямо тях ще се прилага досегашният режим, основан на границата за платежоспособност и коригирана граница за платежоспособност, описани в Кодекса за застраховането.

Наредбата се прилага и по отношение на застрахователи и презастрахователи от трета държава, извършващи застрахователна или презастрахователна дейност съгласно Кодекса за застраховането чрез клон в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още