IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН разреши търговото предложение на "Геопост" за акциите на "Спиди"

На 18 февруари 2021 г. стартира търговото предложение за акциите на куриерската компания

10:20 | 17.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Търговото предложение на френската компания "Геопост" за акциите на "Спиди" АД започва на 18 февруари и ще продължи до 17 март, съобщиха от компанията и инвестиционния посредник „Елана Трейдинг“ АД в свое уведомление. Комисията за финансов надзор (КФН) разреши публикуването на търговото предложение от френската „Геопост“ за закупуване на 4 043 640 броя акции, но не по-малко от 2 419 929 броя, от капитала на „Спиди“ АД от останалите акционери на дружеството. Това става ясно от решенията на Комисията от 16 февруари.

В края на януари френската „Геопост“ обяви решението си да упражни своите договорни права и да увеличи дела си до значително мажоритарно участие в „Спиди”.

Компанията ще придобие минимум 45% от издадените и регистрирани акции на „Спиди“, които са предмет на опцията за придобиване, договорена между двете компании още през 2014 г.

Продажбата ще бъде осъществена чрез доброволно търгово предлагане, проектът за което беше внесен от „Геопост“ в КФН. Предлаганата цена за акция е 58,67 лв., а търговото ще се осъществи чрез инвестиционния посредник „Елана Трейдинг“ АД.

„ГеоПост“ притежава пряко 1 333 979 акции с право на глас, представляващи 24,8% от капитала на „Спиди“. С настоящото търгово френската компания желае да придобие 4 043 640 броя акции, представляващи 75,19% от гласовете в общото събрание на „Спиди“.

За да бъде настоящото търгово предложение успешно, трябва да бъдат предложени най-малко 2 419 929 броя акции, представляващи 45% от гласовете в общото събрания на акционерите. Срокът за приемане на търговото е 28 дни от деня, следващ датата на публикуване на предложението.

"Геопост“ съобщава, че не предвижда преобразуване, промени в капитала или в основната дейност и финансовата стратегия на двете дружества. Предвиждат се промени в Съвета на директорите, в който ще влязат мениджъри от „Геопост“ и значителен брой независими членове, се посочва още в търговото предложение на компанията.

От началото на годината акциите на "Спиди" АД поскъпват с 18,5%, а през последната една година ръстът в цената достига 29,4% при пазарна капитализация от 379,122 млн. лв.

* Информацията е актуализирана с уведомлението на "Спиди" и "Елана Трейдинг" към 12:36 часа

Свързани компании:

Спиди АД(SPDY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още