IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН ще задължи фондовете за ДДПО по ПС да имат международен идентификационен код

Промените са приети на първо четене от регулатора

12:07 | 13.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КФН ще задължи фондовете за ДДПО по ПС да имат международен идентификационен код

Комисията за финансов надзор (КФН) ще задължи фондовете за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми (ДДПО по ПС) и пенсионноосигурителните дружества, които управляват такива фондове, да имат международен идентификационен код на правния субект (ИКПС), става ясно от съобщение на Комисията, публикувано на 12 октомври. 

На заседание, проведено на 9 октомври, регулаторният орган е приел на първо четене проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване (КСО), според който тези дружества, управляващи подобни фондове, ще имат три месеца, след като впишат фонда в регистъра на съда, за да се сдобият с въпросния идентификационен код.

„Използването на международен идентификационен код значително подобрява автоматизацията на обработката на данните за финансовите институции и улеснява надзорната дейност и координацията между националните надзорни органи и компетентните органи на ЕС“, посочват в мотивите си за промени от КФН.

Идентификационният код на правния субект (ИКПС) е съставен от 20 на брой букви и цифри и позволява уникална идентификация на юридическите лица, участващи на световните финансови пазари. Първоначалната такса за регистрацията и придобиването на кода е в диапазона 70 и 150 евро, а годишната такса за поддръжката на регистрацията - между 31 и 100 евро, и се поема изцяло от пенсионноосигурителното дружество, посочва още КФН.

В същото време промените няма да бъдат свързани с разходи за държавния бюджет. 

След като получат уникалния си идентификатор, пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях фондове ще имат 7 дни, за да уведомят заместник-председателя на КФН, ръководещ управление „Осигурителен надзор“, че са изпълнили изискването на закона.

Проектът на Закон за изменение и допълнение на КСО, както и мотивите за промените, са публикувани на страницата на КФН за обществено обсъждане в 14-дневен срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още