IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН: Унифарм и Унипак не са обявили търговата цена

Регулаторният орган изяснява всички обстоятелства и при нарушение ще има глоба

10:31 | 18.01.17 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

При търговите предложения за закупуване на акциите на Унифарм АД и Унипак АД е установено, че не е публично оповестена цената за закупуване на една акция, заявяват от Комисията за финансов надзор (КФН) в отговор на питане от Investor.bg.

"Предприети са действия за изясняването на всички обстоятелства, касаещи изготвянето, приемането и оповестяването на уведомлението относно постъпилото търгово предложение. При установяване на нарушение ще се потърси административно-наказателна отговорност на виновните лица.", съобщават от регулаторния орган.

По-рано в редакцията на Investor.bg бе получен въпрос от активния участник в рубриката Коментари на Investor.bg - BSEtrader. Впоследствие неговия въпрос бе препратен до КФН.

BSEtrader написа до Investor.bg:

"Покрай търговото на Биовет имаше известен шум, но все пак за мен един от въпросите е защо не оповестяват компаниите проектотърговите си предложения и пред акционерите си. Така който има какво да каже, възрази срещу оценките, методите или т.н. ще може да вдигне шум още преди КФН да се е изказала. Така би се помогнало и на гледащите търговите в Комисията, а не да се оповестява чак след като е одобрено и КФН ще, не ще тръгва да обяснява как всичко е идеално.

За мен въпросът е принципен. Какво последва обаче - търгови на Унифарм и Унипак. Там нещата стигат още по-далече. Не само, че не се оповестяват целите търгови, ами вече и цената не се обявява. Това вече е грандиозно безумие. По-идеален за вътрешните лица пазарът едва ли може да бъде. Поне 1 месец (а сигурно доста повече) пазарът се движи без да има идея това търгово на какви цени е - 20% под пазарната, 20% над пазарната ... дайте ми идея за някаква по-пазарно чувствителна информация, която определено е ценообразуваща?!?! Песимистите се набутват като си дават акциите евтино на знаещите, че цената е над пазара, оптимистите пък се набутват фантазиращи си, че цените на подаденото вече търгово са високо. А тези цени се знаят от доста хора - в компанията (мисля, че и служителите трябваше да са уведомени), в посредника правил търговото и в КФН"


Отговорът на Комисията за финансов надзор, получен от Investor.bg. е:

В деня на регистрацията на търговото предложение в КФН търговият предложител е длъжен да представи предложението си пред своите служители, както и на регулирания пазар, на който са допуснати до търговия акциите на дружеството(Съгласно разпоредбата на чл. 151, ал. 3 от ЗППЦК). За тази цел той е длъжен да използва информационна агенция или друга медия, която може да осигури ефективното разпространяване на цялата информацията за търговото предложение, за да може да достигне до всички заинтересовани лица, в това число и до акционерите на дружеството-обект на предложението.

В информацията изрично се посочва, че комисията още не е взела отношение по предложението. Естествено, че в търговото предложение трябва да фигурира цената на акция, на която емитентът предлага да закупи акциите на останалите акционери на дружеството-обект на предложението и тази информация се разпространява преди комисията да е взела отношение по предложението (чл. чл. 151, ал. 4 от Законът за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК).

Предложената цена за акция е основният елемент, който влияе на решението на акционера дали да се освободи от акциите си или да ги задържи. Цената е задължителен елемент в търговото предложение. Ако тя не е упомената, търговият предложител подлежи на санкция от КФН.

В практиката на КФН са констатирани случаи на нарушение на разпоредбата на чл. 151, ал. 4 от ЗППЦК, в които не са оповестени данни относно предлаганата цена за една акция като част от съществените условия на търговото предложение. В посочените случаи са предприети действия по налагане на административно-наказателната отговорност на членовете на управителния орган на съответното дружество - обект на търгово предложение, като издадените наказателни постановления са потвърдени от съда.

В случая с Биовет АД в първоначалнототъргово предложение цената е от 13.30 лв. за акция, в оттегленото  търгово предложение тя е повишена на  15.03 лв. за акция и в последното  търгово предложение, на което КФН не издава забрана за публикуването му, предложената цена е от 15.11 лв. за акция. Това търгово предложение за Биовет АД отговоря на всички регулаторни изисквания и няма причина да се търси административно-наказателна отговорност.

По отношение на регистрираните в КФН търгови предложения за закупуване на акциите на „Унифарм” АД  и „Унипак” АД е установено, че не е посочена цената за закупуване на една акция. Предприети са действия за изясняването на всички обстоятелства, касаещи изготвянето, приемането и оповестяването на уведомлението относно постъпилото търгово предложение. При установяване на нарушение ще се потърси административно-наказателна отговорност на виновните лица".

Ще продължим да следим случая. 

 

Свързани компании:

Унифарм АД(59X)

Унипак АД(3U9)

Биовет АД(53B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Toranaga
преди 7 години
еееййй няма го никъде вече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Toranaga
преди 7 години
сега ще те изтрият. Тук не може да се говорят истини!!!Виж какво изтриха при мен..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Птица
преди 7 години
ВИЖТЕ КЕРЕЗОВ НА ХИМИМПОРТ, ЧОВЕК ГО БЯХА ПИТАЛИ ЗА ЗХБГ, В ФОРУМА, ОНЯ ОБЯСНЯВА, ЧЕ КРИЗАТА ГИ УДАРИЛА И ЗАТОВА АКЦИИТЕ ИМ НЕМОГА 0.40 СТОТИНКИ ДА СТИГНАТ .. НО ПЪК ХИМИМПОРТ СИ ГО ИМА И ВЪОБЩЕ КАКВА Е ТАЗИ СТРУКТУРА ??? МОЖЕ ЛИ ДА ПРЕДЛОЖИШ ЕМИСИЯ ЗА 850 МЛН.ЛВ И ДА ЛАПНЕШ ЕДНИ 450 МЛН. ЛВ САМО ОТ СПОТО, А СЕГА ПАЗАРНАТА И КАПИТАЛИЗАЦИЯ ДА Е ПО МАЛКА ОТ ТОЗИ НА ПРОУЧВАНЕ ЗА ГАЗ И НЕФТ, КОЕТО Е ДЪЩЕРНО, И СА ПЪЛНИ ***, НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА НИЩО !!!! АМИ ДЕЛА ЗА МИЛИОНИ ЗА ИЗМАМА И ОПРАВЯНЕ НА ТАЗИ СТРУКТУРА, КАК МОЖЕ КФН ДА ДОПУСНЕ ТАКИВА МУТРИ НА БОРСАТА/?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Птица
преди 7 години
Е какво става ТУКА МАЖАРИТАРИТЕ СА НЕ САМО МУТРИ И ПРЕСТЪПНИЦИ, АМИ И МНОГО ГЛУПАВИ, НА ТАКАВА БОРСА ОСВЕН СУПЕР РИСКОВИ СПЕКУЛАЦИИ, ДРУГО НЕ И ОСТАВА, ТУК ПРЕЗ ГОДИНИ БЯХА ОБРАНИ ДОСТА МИНОНИТАРНИ АКЦИОНЕРИ, ЗА СМЕТКА НА МУТРО МАЖОВЦИТЕ НЕОБРАЗОВАНИ И *** СЪЩЕСТВА!!!ТИЯ ОТ "КФН"ПРЕДСТАВЯМ СИ ТАЯ НОВАТА ШЕФКА НА СРЕЩА ПРИ ТИМАДЖИ! ПРИМЕРНО!! ЩЕ ЛИ ДА ПОВЕЖДАТ СРЕЩИ С МАЖОРИТАРИТЕ, АХАХАХ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
15%
преди 7 години
Нямам нито една от двете компании, но поздравления за BSETrader, че мисли и алармира! Поздравления и за Инвестор относно "посредничеството" им. КФН също са реагирали адекватно, но трябва ли хората, които им плащат заплатите да им вършат и работата?!?! ЕМи ако не бяха форума и съфорумеца какво става?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Toranaga
преди 7 години
При установяване на нарушение ще се потърси административно-наказателна отговорност на виновните лица".Лъжат като.... нито за ПОЛИМЕРИ, нито за Видахим са издали наказания или глоби. КФН си е беззъбо куче, което дори не лае...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още