IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН вписа увеличението на капитала на „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ

Надзорът е потвърдил проспект за допускане до търговия на регулиран пазар на емисия обезпечени облигации, издадени от „Загора Фининвест“ АД

11:35 | 16.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Комисията за финансов надзор вписа последваща емисия акции, издадена от „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ, гр. София. Емисията е в размер на 14 491 925 броя обикновени, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев всяка и е в резултат на увеличаване на капитала на дружеството от 20 150 000 лева на 34 641 925 лева. КФН е вписал емисията в регистъра на публичните дружества и други емитенти на ценни книжа с цел търговия на регулиран пазар. Това става ясно от решенията на регулатора, взети по време на вчерашното му заседание.

Надзорът е потвърдил проспект за допускане до търговия на регулиран пазар на емисия обезпечени облигации, издадени от „Загора Фининвест“ АД, гр. Стара Загора. Емисията е в размер на 10 000 броя обикновени, лихвоносни, безналични, поименни, свободно прехвърляеми, обезпечени, неконвертируеми облигации, с номинална и емисионна стойност 1 000 евро всяка, с фиксирана проста годишна лихва в размер на 5,40%, платимa на 6-месечен период, с дата на емитиране 29 март 2017 г. и дата на падеж 29 март 2025 г. Посочената емисия облигации е вписана в регистъра на публичните дружества и други емитенти на ценни книжа, воден от КФН, с цел търговия на регулиран пазар, а „Загора Фининвест” АД, гр. Стара Загора, е вписанa като емитент.

От решенията разбираме още, че КФН отписва ИП „Делтасток“ АД, гр. София, като емитент на ценни книжа от регистъра на публичните дружества и други емитенти на ценни книжа, воден от КФН.
 
Комисията е одобрила Оливер Рьогл и Ани Василева Ангелова за членове на Надзорния съвет на управляващото дружество „Райфайзен Асет Мениджмънт (България)” ЕАД.
 
КФН е издала одобрение на управляващото дружество „Актива Асет Мениджмънт” АД за промени в Правилата по чл. 13, ал. 2 от ЗДКИСДПКИ на управляваните от него договорни фондове ДФ „Актива Балансиран Фонд” и ДФ „Актива Високодоходен Фонд“.
 
„Делойт Одит“ ООД и „Бейкър Тили Клиту и Партньори“ ООД са утвърдени за одиторски дружества, които да извършат съвместна проверка и заверка на годишния финансов отчет за 2018 г. и на годишните справки, доклади и приложения по чл. 126, ал. 1 от КЗ на „Застрахователно акционерно дружество Сожелайф България“ АД.
 
„Ековис Одит България“ ООД е утвърден като нов одитор, който съвместно с „Одит-Корект“ ООД  да извърши проверка и заверка на годишния финансов отчет за 2018 г. и на годишните справки, доклади и приложения по чл. 126, ал. 1 от КЗ на „Застрахователна компания България Иншурънс” АД.
 
Комисията е утвърдила „Мазарс“ ООД и „Захаринова Нексиа” за одиторски дружества, които да извършат съвместна проверка и заверка на годишния финансов отчет за 2018 г. и на годишните справки, доклади и приложения по чл. 126, ал. 1 от КЗ на  „Застрахователно дружество Евроинс“ АД.
 
Надзорът е взел решение да уведоми „Ваха Трейд” ЕООД, че ще му бъде издаден лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник, ако в 14-дневен срок от получаване на уведомлението, дружеството удостовери, че притежава изискуемия капитал от 250 000 лева и че е направена встъпителната вноска във Фонда за компенсиране на инвеститорите.
 
КФН е изпратил писмо до „Лавена” АД, гр. Шумен, с искане за предоставяне на допълнителна информация и документи във връзка със заявление за потвърждаване на проспект за публично предлагане на акции, които ще бъдат издадени от „Лавена” АД, гр. Шумен.
 
Писмо е изпратено и до управляващото дружество „Златен лев Капитал” ЕАД с искане за предоставяне на допълнителна информация и документи във връзка одобрение на промени в Правилата по чл. 13, ал. 2 от ЗДКИСДПКИ и Правилата за оценка на активите на управляваните от него договорни фондове ДФ „Златен лев” и ДФ „Златен лев Индекс 30”.
 
Решение за изпращане на писмо има и до „ЗД Бул инс“ АД с искане за предоставяне на допълнителна информация и документи във връзка с одобрението на Ивайло Стефанов Стоянов за ръководител на функцията за съответствие на застрахователното дружество.
 
Комисията е изпратила писмо до „Банка ДСК“ ЕАД с искане за предоставяне на допълнителна информация и документи във връзка с придобиване на квалифицирано участие от страна на банката в „Застрахователно акционерно дружество Сожелайф България“ АД. Изпраща писмо и до БНБ за предоставяне на информация за състоянието на „Банка ДСК“ ЕАД относно придобиването на квалифицирано участие.

От решенията става ясно и, че Комисията за финансов надзор се присъединява към Решение на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване - EIOPA-18-340 от 28 септември 2018 г. относно обмена на информация между националните компетентни органи съгласно Директива (ЕС) 2016/97 на Европейския парламент и на Съвета от 20 януари 2016 г. относно разпространението на застрахователни продукти.
 
По време на вчерашното се заседание КФН е приела Стратегия за развитие на Комисията за финансов надзор 2019 – 2021 г., която е публикувана в рубрика „За комисията“ – „Стратегия на КФН“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още