Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

КФН временно спря търговото предложение на "Геопост" за акциите на "Спиди"

Пазарната цена на книжата на дружеството вече премина над търговата цена, предложена от френската компания

КФН временно спря търговото предложение на "Геопост" за акциите на "Спиди"

Снимка: "Спиди" АД

Комисията за финансов надзор (КФН) издаде временна забрана за търговото предложение на „Спиди“ АД заради открити „непълноти и несъответствия, които е необходимо да се отстранят“, става ясно от решенията на регулатора на 27 април.

В своите мотиви към решенията си КФН посочва, че към търговото предложение не е представен документ, удостоверяващ вписването на „Геопост“ СА в търговския и фирмен регистър по седалището на дружеството, но е представено извлечение за първоначално вписване на „Геопост“ СА, актуално към 9 декември 2020 г.

С оглед на това и доколкото информацията в представеното удостоверение е актуална към 9 декември 2020 г., е необходимо търговият предложител да представи декларация, че към датата на регистриране на настоящото търгово предложение не е настъпила промяна в актуалното състояние на дружеството, включително и по отношение на представителната власт на Борис Винкелман в качеството му на изпълнителен директор на „Геопост“ СА.

От българския регулатор желаят в случай, че след 9 декември 2020 г. е настъпила промяна, да се представи ново извлечение от търговския регистър във Франция, отразяващо състоянието на „Геопост“ СА, актуално към датата на настоящото търгово предложение.

Комисията настоява още за прецизиране в някои текстове на търговото предложение относно срока за приемане на предложението, предвидения ред за приемането му и начина на заплащане на цената.

Спиди АД
С отлагането на търговото предложение времето за неговото приемане се отлага със седмици, в които вероятно ще бъдат публикувани финансовите резултати на „Спиди“ за първото тримесечие (очаквано да се случи до края на май).

Така акционерите ще имат време да се запознаят с консолидирания отчет за първите три месеца от годината. Ако резултатите са добри, пазарната цена е вероятно да се увеличи над търговата цена, предложена от „Геопост“, което може да откаже акционерите да продадат своите акции на по-ниска от пазарната цена.

В края на март „Геопост“ стана мажоритарен собственик на куриерското дружество, след като „Спиди Груп“ ООД прехвърли на френската комания 45% от акциите си. С това прехвърляне френската компания премина законовия праг от над 50% от правата на глас, над който е длъжна да отправи ново търгово предложение за изкупуване и на останалите книжа.

Днес акциите на „Спиди“ поскъпват с 1,89% до 81 лв. за брой, а „Геопост“ предложи цена до останалите акционери от 80 лв. за акция.

Компанията не притежава и иска да придобие до 1 623 711 броя акции, представляващи 30,19% от гласовете в общото събрание (ОСА) на „Спиди“ АД.

Френската компания притежава пряко 3 753 908 броя обикновени, безналични акции с право на глас, представляващи 69,81% от гласовете в ОСА.

От началото на годината акциите на „Спиди“ поскъпват с над 36% при пазарна капитализация от 435,587 млн. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Индексите на БФБ приключиха седмицата предимно с ръстове