Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Кога е моментът за покупка на договорен фонд?

Финансовата наука е разработила инструменти, които да се използват от инвеститорите, за да оптимизират очакваната възвръщаемост и риска

Кога е моментът за покупка на договорен фонд?

Опитните брокери казват, че алчността и страхът са двете неща, които основно движат капиталовите пазари.

Алчността е доминирала по времето на технологичния балон от 90-те години на миналия век, както и балона 2006-2007 година на финансовите пазари. А страхът е направлявал поведението на хората през последната криза, която започна през 2008 г. , както и сега по време на пандемията с вируса COVID-19.

Въпреки че е вярно, това твърдение е твърде опростено, защото човешкият ум е твърде усъвършенстван от финансовата наука, а емоциите не описват достатъчно психологията, която въздейства на хората, когато взимат инвестиционни решения.

Финансовата наука е разработила инструменти, които да се използват от инвеститорите, за да оптимизират очакваната възвръщаемост и риска. Това усилие е било плодотворно, защото са разработени модели за оценка на активите, портфейлни теории, модели за оценка на опции и други, които специалистите да използват.

Един от най-популярните и добри продукти в света, който е разработен, за да може и дребните инвеститори, които не са специалисти в сферата, да се възползват от движенията на пазарите е договорният фонд (наричан е още взаимен фонд).

Нещо повече, основно предимство в България е, че доходите от инвестиции в договорни фондове са освободени от данък, съгласно българското законодателство.

Нека да ви запознаем с договорните фондове, управлявани от  „Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД, лицензирано управляващо дружество от 2003г. от Комисия за финансов надзор на Република България. 

Договорните фондове представляват инвестиционни портфейли от различни видове финансови активи (акции, облигации, ДЦК и други), които се управляват професионално от инвестиционни консултанти в управляващо дружество. Когато купувате дялове на договорен фонд, вие получавате част от неговия портфейл.

Цената на дяловете на даден договорен фонд може да се покачва или да спада в зависимост от неговото представяне.

ДФ „Селект  Дивидент“ е високорисков договорен фонд с глобален фокус, инвестиращ предимно в акции на големи международни компании с установена дивидентна политика. 

ДФ „Селект Регионал“ е също високорисков договорен фонд , но с регионален фокус, инвестиращ предимно в акции на водещи компании от ЦИЕ, Русия и Турция.

ДФ „Селект  Баланс“ е балансиран договорен фонд, инвестиращ във финансови инструменти, издадени предимно от български емитенти.

А ДФ „Селект Облигации“ е нискорисков договорен фонд, инвестиращ основно в инструменти с фиксирана доходност (корпоративни облигации и държавни ценни книжа).

Палитрата е широка и според рисковия си профил всеки един инвеститор има възможност да закупи подходящия за него договорен фонд, а когато пожелае, да направи обратно изкупуване, за да получи обратно паричния еквивалент на закупените от него дялове на фонд.

Големият въпрос, който всички си задават, е „Кога е моментът?“. А само като се замислим, ние всички знаем, че за да спечелим пари, трябва да купуваме евтино и да продаваме скъпо. Къде е дъното е въпрос, на който няма кой да отговори, но всички знаем, че на финансовите пазари, когато всички ги е страх, е евтино, и когато всички започнат да влизат и да говорят за фондова борса, водени от алчността, е скъпо.

Емоциите не са най-добрият съветник при инвестиране, за това доверете се на специалистите и финансовата наука, с която те боравят. Договорен фонд „Селект Баланс“ се предлага в офиса на УД „Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД. Договорните фондове „Селект Дивидент“, „Селект Регионал“ и „Селект Облигации“ се предлагат в офисите на Централна Кооперативна Банка АД, посочени в проспектите на съответните фондове, които са достъпни на интернет страницата на управляващото дружество www.selectam.bg.

Настоящият материал не е препоръка за покупка или продажба на дялове. Инвеститорите следва да имат предвид, че стойността на дяловете и доходът от тях може да се понижат, печалби не се гарантират, съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите в дялове не са гарантирани от гаранционен фонд или по друг начин. Бъдещите резултати от дейността на фондовете не са задължително свързани с резултатите от предходни периоди.

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

Коментари ()


Още от Новини и анализи
SOFIX записа минимален седмичен спад от 0,03%