IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога масовото търкане на билети ще се превърне в усилено инвестиране?

Българският фондов пазар се нуждае от „локомотив“, който да го задвижи в правилна посока, твърдят анализатори

19:38 | 29.11.17 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Пари има, но те все още заобикалят българския капиталов пазар. Това бе един от основните изводи на част от панелистите на 12-та годишна конференция "Сделки и инвеститори", организирана от в. "Капитал".

В България има възможности да се инвестира, има и желание за финансово благосъстояние, „ако съдим по масовото търкане на хартийки“, заяви Мирослав Маринов, изпълнителен директор на ПОК „Доверие“. Въпросът по думите му е кога усиленото търкане на хартийки ще се превърне в усилено инвестиране с цел финансов просперитет.

„Различни платформи набират скорост и има много пари, които заобикалят капиталовия пазар“, заяви той, като посочи, че с най-голям ефект от стратегията за развитие ще бъде образованието, особено в среда на понижаващи се лихви по банкови депозити.

Друга възможност ситуацията да се промени е институционалните инвеститори да се върнат на този пазар.

„Управляващите дружества и пенсионните фондове са сред потенциалните заподозрени като инвеститори, които са нужни. В същото време дребните инвеститори също имат потенциала да раздвижат пазара.

Какво липсва на институционалните инвеститори?

Обем. Компании с малка пазарна капитализация и ниска ликвидност не могат да бъдат в полезрението на институционалните инвеститори, категоричен беше Маринов, според който естеството на българските компании просто не задоволява апетита на пенсионните фондове като един от големите институционални инвеститори.

Неговата рецепта не буди противоречия, защото е ясна – големи компании и ангажимент за добро корпоративно управление и постоянна комуникация с акционерите.

Все още обаче компаниите в България, които провеждат редовни срещи с инвеститорите, публикуват месечни финансови резултати и организират тримесечно отчитане пред инвестиционната общност са твърде малко, единодушно констатираха участниците в панела.

Огнян Донев, изпълнителен директор на една от най-големите български публични компании, подкрепи това мнение, като посочи, че приносът на Групата на Софарма за развитието на капиталовия пазар е именно ангажимента за подобряването на корпоративното управление.

„Най-неприятното нещо на БФБ е сравнително ниската ликвидност, като оборотът от търговията с наши акции е съществена част от общия“, коментира Донев.

Той определи Софарма като голяма за България, но средна и дори малка компания за пределите на Европа, което трябва да отрезви страната за мястото ѝ в Европа и света.

Кой ще е следващия локомотив за борсовата композиция?

Годината е към своя край, а не се случи нито голямо първично публично предлагане (IPO), нито търговия с чужди акции, както е записано в стратегията за развитие на борсата. Не може да се отрекат и пренебрегнат обаче усилията на БФБ и Централен депозитар за стартирането на търговия с държавни ценни книжа на борсата.

БФБ обаче се нуждае от „локомотив“, който да задвижи пазара в правилна посока, а подкрепа за това може да е ваучерната схема на Министерството на икономиката.

Схемите с ваучери ще се администрират от Изпълнителната агенция за насърчаване на МСП. Планираният срок на проектите по ваучерната схема е 36 месеца. Общият бюджет за ваучери за IPO е 2 млн. евро, обяви Ивелина Пенева, ръководител Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност“.

Финансирането по схемата ще се осъществява посредством предоставянето на ваучери на стойност 50 хил. лева на МСП с до 250 служители, които желаят да се листнат на БФБ. Компаниите ще подават заявления, които ще се разглеждат по реда на постъпването им. Валидността на ваучера е девет месеца.

По думите на Пенева отделената сума е достатъчна за 75-80 ваучера, като очакванията са интересът да бъде голям.
Ваучерната схема ще стартира в началото на 2018 г. , като компаниите ще могат да използват помощта и за листване и на чужд пазар.

На одобрените предприятия ще бъде даден срок за реализиране на намерението им за излизане на фондовата борса и в случай, че не го спазят, техният ваучер ще бъде пренасочен към някоя от компаниите, включени в резервния списък.

Мярката е част от Стратегията за развитие на капиталовия пазар в България. 

Повече за макроикономическите показатели и за форекс пазара може да научите на шестото издание на Investor Finance Forum - най-големия форум за инвестиции и финанси в региона, организиран от Investor.bg. Събитието ще постави фокус върху макротрендовете в инвестициите, тенденциите при договорните фондове, криптовалутите и валутната търговия. Вижте повече за лекторите и програмата на financeforum.investor.bg

Заповядайте на 1 декември 2017 г. в Интер Експо Център София и станете част от най-голямото общество на индивидуални и институционални инвеститори в България.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
справедлив1
преди 6 години
парите не са в тези който търкат билетчета но за да бъда по точен ще попитам в кого са свободните пари от отговора ще разберете защо не се инвестира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
pinoccio
преди 6 години
Друже, тук е използвано изразното средство "ирония". Никой не очаква от тия гащници да станат инвеститори. Тук изпадаме в положението да не рзбираме това, което пише. Това винаги е било проблем, но в миналото, поради невъзможността хората да демонстрират неграмотността си, не се е виждало това. Сега, поради развитието на комуникациите, всичко пише, никой все така не чете - и картината е по-страшна от тази на Мунк - "Викът".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
суек
преди 6 години
учените са открили, че по 80% от доларовите банкноти в щатите има следи от наркотици.и по 100% от българските монети има следи от.....билетчета за търкане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
pinoccio
преди 6 години
Сега пък дойде ред на ваучерната икономика. Понеже оперативната програма за конкурентноспособност носи същото име като на цитираната дирекция, сега се усвояват едни кинти и се раздават ваучери като през купонната система след войната, за да се прави симулация на бизнес среда. Ние едно електромоторче вече не можем да произведем, един поялник, един дискретен елемент, един крепежен елемент за мебели - нищо. Причината са точно такива като Огнян Донев - хора, излязли от ателието на татко Карло - дървени човечета, оживени от магьосник, който забравил да им изпили носовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Minka
преди 6 години
Пълни измишльотини!!! Аз пък се надявах на Никиту да раздвижи пазара в правилната посока...Пу надежди говежди отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
dr.5rov
преди 6 години
Глупаво сравнение. Какво общо имат с инвестирането тези обрулени хора, които в отчаянието си се опитват да "изкопат" някакво имане с търкане на билетчета, подстрекавани от неистовата реклама? Те никога няма да станат инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още