IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои бяха големите сделки на БФБ-София през 2013 г.

Мажоритарните собственици на седем основни компании бяха сменени, а при редица други имаше промяна в контролните дялове

08:20 | 25.12.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Кои бяха големите сделки на БФБ-София през 2013 г.

2013 година скоро ще бъде история. Вижте какво се случи през последните 12 месеца в специалната селекция на Investor.bg Бизнесът 2013. Предлагаме Ви поглед върху най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот на България и света.

Остават две търговски сесии до края на 2013 г. за БФБ-София, но големите сделки на годината вече са ясни. Екипът на Investor.bg раздели събитията на годината в няколко раздела. Първият включва сделките за над 50% от капитала на дадено дружество. Вторият касае сделки със промяна на контрола над по-малки дялове. Увеличенията на капитала, дивидентите и ликвидациите са изброени отделно.

Промяна на контролиращите над 50% от капитала на дадено дружество

Петрол АД – Основният акционер в Петрол холдинг АД загуби дела си от 55,5% в Петрол АД, като първо съдебен изпълнител продаде 47,5% от капитала на Петрол АД при цена от 2 лв. за акция. След това имаше и изтъргуван пакет от 8% при цена на акция от 3,25 лв./бр., който вероятно е също собственост на Петрол холдинг АД и касае акциите на репо в Нафтекс Петрол АД.

Общата стойност на двете сделки е 131 млн. лв., като купувачите са съответно КТБ на 7,96% при цена на акция от 3,25 лв. и Алфа Кепитъл АД на 47,5% при цена от 2 лв. на акция.

Агро Финанс АДСИЦ84% от капитала на фонда за земя бяха придобити от Уинслоу ленд инвест АД при цена на акция от 2,35 лв., което съответства на 575 лв. на декар. Покупките на акции от Уинслоу са за 64 млн. лв.

Каолин АД – 100% от капитала на дружеството бяха придобити от германската Кварцверке ГмбХ и компанията бе отписана от регистъра на публичните дружества. Кварцверке плати по 4,156 лв. на акция, а основен продавач бе Алфа финанс холдинг АД (на 67%). Кварцверке ГмбХ вложи 208 млн. лв. в придобиването на Каолин АД.

Инвестор.БГ АД – През годината бяха изтъргувани над 90% от акциите на компанията, като делът на България Он Ер ООД достигна 50,199%. Основната част от акциите бяха изтъргувани при цена от 12,4 лв. на акция. Общата стойност на сделките е над 17 млн. лв.

Уеб медия груп АД – и тази медийна компания смени собственика си. Маг Пъблик Комюникейшънс АД придоби над 95% от капитала при цена от 1,2 лв. на акция. Сделките са за 1,6 млн. лв.

Елана Агрокредит АД – дружеството осъществи увеличение на капитала си от 0,7 млн. лв. до 5,1 млн. лв. и новите акции бяха придобити от различни инвеститори, включително пенсионни фондове. Покупките на нови акции бяха за 4,4 млн. лв.

Юрий Гагарин АД – при това дружество не бяха изтъргувани над 50% от акциите, но беше купен основният акционер. Съответно Комисията за финансов надзор заяви, че е трябвало да има търгово предложение към останалите акционери на Юрий Гагарин АД.

Други промени на контролни участия

Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
tony1975
преди 10 години
Браво за обзора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още