Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Кой може да бъде маркет-мейкър на БФБ?

Борсата регистрира три такива по позицията на БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF

БФБ-София регистрира три маркет-мейкъра по позицията на БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF. Всички те ще котират при спред от 5% (разликата между оферта купува и оферта продава - б.авт.) и ще трябва да въвеждат оферти купува и продава за поне 2 500 лв.

Това ще са ИП БенчМарк Финанс АД, ИП Първа финансова брокерска къща ООД и ИП Елана Трейдинг АД.

Маркет-мейкърството е сравнително неизползвана практика у нас. Досега маркет-мейкъри е имало епизодично по отделни позиции. Общо те са около 10 за последните над 10 години, като един от последните е ИП Елана Трейдинг при Сирма груп холдинг АД.

На практика всеки, включително физическо лице, може да поддържа оферти купува и продава по дадена позиция и да е маркет-мейкър. Официалните маркет-мейкари обаче си имат предимства. Официалният маркет-мейкър не дължи такси на БФБ-София за сключените сделки, а освен това получава допълнително и 0,015%, но не по-малко от 1 лев и не повече от 7 500 лева от стойността на всяка изпълнена поръчка. 

Работата на маркет-мейкъра е да поддържа поръчки поне в 90% от борсовата сесия, както и от аукционите за нестабилност.  При прекъсванията за нестабилност маркет-мейкърите трябва да въведат поръчка до 90 секунди от старта на аукциона. Маркет-мейкърите освен това са длъжни да въведат нова поръчка до 5 минути от оттеглянето или изпълнението на предходната.

Всеки друг брокер има право да поиска котировка от маркет-мейкъра и той е длъжен да даде котировка до 2 минути. За това искане на котировка се известяват всички брокери на борсата, но само маркет-мейкъра знае кой е отправил искането и другите параметри.

Т.е. маркет-мейкъра не само не заплаща комисиони на БФБ, не само че получава между 1 и 7 500 лв. на всяка сделка, но и може да печели от спреда (например да продава при 1 лв. и да купува на 0,95 лв.).

В последните месеци и години SOFIX е сравнително „бавен“, тоест с много малки изменения до 1% дневно, които изцяло се обсорбират в спреда на маркет-мейкърите от максимум 5%. Последният спад от над 5% е от 2008 г., а последният ръст от над 5% е от далечната 2002 г.

Ако приемем, че при спред от 5% маркет-мейкърите ще държат офертите продава и купува съответно с 2,5% под и над текущата справедлива стойност, то последното поскъпване с над 2,5% в рамките на деня е от 13 март 2015 г. и е било 2,53%, а последният спад с над 2,5% е от 24 август 2015 г. и е бил 3,06%.

За емитента на книжата (в случая БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF) има 50% отстъпка от горницата над минималната такса за допускане до търговия от 1 000 лв. на година.

Маркет-мейкърите имат още едно полза от работата си - техните сделки може да доведат и до сделки с базовия актив, т.е. акциите на компаниите в SOFIX, което е допълнителна активност и допълнителен оборот за тях.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Миглена Иванова
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Монбат издаде конвертируеми облигации за 28 млн. евро