Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Колчев: Капиталовият пазар трябва да бъде приоритет на държавата

Държавните фирми могат да получат огромна помощ от борсата, смята председателят на Съвета на директорите на ЕЛАНА Финансов Холдинг

Колчев: Капиталовият пазар трябва да бъде приоритет на държавата

Председателят на Съвета на директорите на ЕЛАНА Финансов Холдинг АД Камен Колчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Капиталовият пазар трябва да бъде приоритет на държавата, а държавните фирми могат да получат огромна помощ от борсата. Това коментира председателят на Съвета на директорите на ЕЛАНА Финансов Холдинг АД Камен Колчев.

Листването на Сирма Груп Холдинг АД през 2015 г., което бе факт с помощта на инвестиционния посредник ЕЛАНА Трейдинг, е символично, защото показва, че въпреки недоверието към капиталовия пазар в България той съществува и има възможност да осигурява финансиране за публичните компании, заяви Камен Колчев.

Още по темата

По думите му сделката със Сирма Груп Холдинг, определена от списание „Forbes” като сделката на 2015 г., е отключила доверието към пазара.

„След нейното IPO виждаме, че се възроди интересът на редица други кандидати за подобен тип сделки“, каза още той.

„Публичността на една компания веднага я вади на светло и прекъсва възможностите за нейното източване, което е идеален лек за държавните компании“, продължи коментарите си Колчев.

Председателят на Съвета на директорите на ЕЛАНА Финансов Холдинг каза, че трябва да се пристъпи към „приватизирането на някои държавни компании в структуроопределящи сектори като енергетиката и транспорта. Виждаме огромни проблеми в тези сектори, които се дължат от една страна на грешни политически решения, а от друга - на източването на компаниите по цялата верига“.

Колчев каза, че инвестиционната общност води разговори и със сегашното правителство за предимствата на фондовата борса за държавните дружества. Той даде за пример Румъния, която листна дялове от енергийните си дружества и получи милиарди евро.

„Трябва да има политика на държавата за това, че този пазар е полезен и че той трябва да се развива“, коментира КолчевV Той добави, че не е нужно да се наливат огромни парични средства, и намекна, че са нужни леки законодателни промени.

Цялото интервю с председателя на СД на ЕЛАНА Финансов Холдинг АД Камен Колчев гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

гледано: 2244   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (2)

1
 
2
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
ЕРЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕС, стига с тая осрана държава. Каквото докосне държава му се такова мамицата!!!
Поне пазаря на мерешите да вървеше :)))))))
13
 
19
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Перач и измамник.

Още от Новини и анализи
Монбат издаде конвертируеми облигации за 28 млн. евро