Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Колчев: Страхът на компаниите да не станат "боксова круша" ги държи далеч от БФБ

Като публична, всяка компания става видима и хората се притесняват за това, което е абсурд за една нормална икономика, коментира финансистът

гледано: 3055   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Основната причина за малкия брой качествани компании на БФБ е техният страх да не се превърнат в "боксова круша". Това мнение застъпи Камен Колчев, председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на "Елана финансов холдинг", в ефира на предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Този страх е основателен - има факти, че това се прави. Компанията става видима и хората се притесняват за това, което е абсурд за една нормална икономика, но е факт. Другото, което ги притеснява, е липсата на достатъчно капитал. Това е като яйцето и кокошката - капитал няма, защото няма предлагане, а предлагане няма, защото няма капитал".

За да излезе българският капиталов пазар от сегашната си летаргия, сегашното и следващите правителства могат да предприемат два подхода - на еволюционно и революционно развитие, каза още Колчев.  

По отношение на еволюционно развитие той посочи, че фокусът трябва да бъде върху компании като "Алтерко", "Телелинк" и "SIN CARS", като се позволи на малки компании да набират капитал, което е изключително важно.

"Това е закъсняла мярка, но все пак Nasdaq е възникнал като пазар за малки компании и виждаме къде е сега. Това е начинът пазарът да се развие трайно и устойчиво", коментира Колчев.

Друга мярка за наваксване на изоставането на капиталовия ни пазар според него е рязкото вдигане на оборотите и капитализацията на пазара.

"Това може да се постигне чрез листване на няколко много големи компании в държавната енергетика. Те са качествени компании, които са много зле управлявани, но с един добър мениджмънт биха могли да се превърнат от касички и място за назначаване на роднини в едни наистина работещи и много печеливши дружества", каза финансистът.

"България има зле управлявана, но добра енергетика. Ако тя бъде листвана, това ще удвои и дори утрои капитализацията на местния пазар, което от своя страна ще привлече външни инвеститори", допълва гостът.

"Външните инвеститори избягаха от България през 2008 г. и не се връщат поради две причини - ликвидност и ниски обеми. Много малко са компаниите, които могат да привлекат външни инвеститори. Такъв случай е "Телелинк", при която първият външен инвеститор влезе в България от 7, 8 години насам".

"След случаите с "Градус" и "Монбат" и липсата на сериозно правораздаване, което да наложи ред и справедливост, как един чуждестранен инвеститор ще подходи на Българска фондова борса", коментира реторично Колчев.

"Аз винаги съм упреквал пенсионните фондове, които имат огромен ресурс от около 14-15 млрд. лева, че не инвестират на българския пазар. Но ги разбирам напълно - те са длъжни да действат като професионални инвеститори и се въздържат от нашия пазар, просто защото няма сигурност. Те инвестират на сигурно в германския пазар, в американския пазар и оттам генерират дохода си, което е тъжно и е загуба за държавата".

По отношение на влизането на институционален инвеститор на българския пазар събеседникът посочи, че от години насам Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) проявява интерес.

"Те направиха това в Румъния и Сърбия, но в България държавата като че ли не прояви интерес. По този начин ЕБВР вдигна доверието в техните пазари и доверието на инвеститорите, което означава ликвидност. Това е като спирала - повече ликвидност означава повече възможност за набиране на капитал, което от своя страна означава повече компании, които ще излязат на борсата, увеличавайки ликвидността и спиралата ще върви нагоре".

Целия разговор може да видите във видеото.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
Solar Power до: Solar Power
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
И не е лошо да направят запитване всеки пенсионер дали е ок да се рискуват 15% от парите му по този начин. Ако има 100% загуба то ще получи с 15% по малка пенсия. Ако има печалба то ще си я получи. За 30-40 години събиране едно 400-500% е напълно възможно.
0
 
2
 
2
Solar Power до: khao
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Капитал има. 5% от сребърния фонд трябва да се инвестира на нашия пазар. Още 5% в злато и още 5% на международни борси в индекси. Останалите 85% нека си стоят в бнб.
2
 
4
 
1
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
- капитал няма, защото няма предлагане, а предлагане няма, защото няма капитал".за златния фонд от тъъъпизми

Още от Новини и анализи
Седмицата приключи с трети пореден дневен ръст за SOFIX