IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компанията за бързи кредити Кредисимо излезе на борсата

Целта на листването не е увеличение на капитала, а първа стъпка към търсенето на стратегически партньор

13:25 | 07.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Изпълнителният директор на &bdquo;Кредисимо&ldquo; АД Константин Кръстев по време на дебюта на компанията на БФБ. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Изпълнителният директор на „Кредисимо“ АД Константин Кръстев по време на дебюта на компанията на БФБ. Снимка: Investor.bg

Компанията за бързи кредити „Кредисимо" АД бе листната за търговия днес на Българската фондова борса (БФБ). По този начин тя стана първата небанкова финансова институция, излязла на борсата. Собствениците предлагат на пазара малък пакет от акциите на дружеството, като при наличие на интерес биха могли да предложат и още.

Целта на листването не е увеличение на капитала, а първа стъпка към търсенето на стратегически партньор като част от тригодишната стратегия на компанията. Намерението на мениджмънта е да стъпи и на чужди пазари, като същевременно преследва трицифрен ръст на печалбата в следващите години.

Емисията е в размер на 2,5 млн. лв., а акциите са с номинална стойност от 1 лв. Борсовият код е 17C, като определената от заявителя индикативна референтна цена за първата търговска сесия е 8,02 лв. за брой. Към 13 часа на БФБ все още няма сделка с книжата на компанията за бързи кредити.

„Кредисимо“ АД е създадена през юли 2007 г. и развива своята дейност в сферата на потребителското кредитиране под търговската марка Credissimo. Компанията предлага бързи кредити, притежава лиценз от Българска народна банка (БНБ) и е вписана като финансова институция в Търговския регистър по чл. 3, ал. 2 от Закона за кредитните институции (ЗКИ).

Дружеството предлага своите продукти и генерира 100% от приходите си в България, като то е пето сред десетте най-големи компании за бързи кредити, става видно от проспекта. Към края на 2013 г. в „Кредисимо“ работят 40 души.

Изпълнителни директори са Константин Кръстев и Сокол Янков. Членове на Съвета на директорите са Любимка Дюлгерова, Коста Кънчев, Асен Бенев и Георги Карпузов. Основни акционери в дружеството са Коста Кънчев и Сокол Янков с по 30,83% от капитала, Асен Бенев (21,67%) и Адвенкос ЕООД, притежаващо 16,67 на сто, което е еднолична собственост на Константин Кръстев.

„Излизаме на борсата през 2014 г. в труден за сектора момент. За нас е важно да покажем, че сме прозрачни и отговорни, тъй като секторът се гради на социалната отговорност и доверието“, сподели изпълнителният директор на „Кредисимо“ АД Константин Кръстев минути преди да започне първият борсов ден за месеца.

Регулациите върху бързите кредити

„Регулациите няма да се отразят на бизнеса ни и нормата на печалбата няма да спадне“, отговори той на въпрос на Investor.bg как регулациите върху бързите кредити ще се отразят на печалбата на „Кредисимо“

„Очакванията са, че през следващите години печалбата ни ще расте с трицифрени темпове заради интензивния растеж, който имаме от създаването си, тъй като търсенето на продукта е голямо“, каза Кръстев, помолен от Investor.bg да коментира прогнозите за печалбата в следващите три години. Той поясни, че се търсят начини за навлизане на нови пазари, но не разкри повече подробности, като все пак обеща, че до 3 месеца ще има повече яснота по въпроса. „Визията и бизнес моделите на компанията са проектирани така, че да постигнем поставените цели.“

„Няма отлив на клиенти след регулациите“, категоричен бе изпълнителният директор Константин Кръстев. „От статистиките на БНБ обаче е видно, че секторът не расте с толкова бързи темпове. За 2013 г. „Кредисимо“ отчете 70-процентен растеж, като за първите месеци на 2014 г. той също е висок. Делът на лошите ни кредити е 16%, което е под средното за пазара от 31%.“

„Кредисимо приветства регулациите. Неетичните компании трябва да излязат от пазара“, заяви Кръстев.
Той разкри, че предлагането на акции е началото на 3-годишна стратегия, която се състои от пет етапа. Те трябва да приключат до 2016 г., но не разкри повече подробности.

За периода 2010–2012г. дружеството не е изплащало дивидент, като постоянно реинвестира своята печалба в увеличаване на кредитния портфейл. Кръстев потвърди ангажимента, че „Кредисимо“ ще продължава да реинвестира печалбата си с цел растеж на бизнеса.

Финансови резултати

Според последните финансови данни към септември 2013 г. година дружеството е отпуснало бързи заеми за около 9 млн. лв. Нетната печалба надхвърля 1,9 млн. лв., което е с 20,9% повече спрямо същия период на 2012 г. За периода 2010-2012 г. положителният финансов резултат нараства със средногодишен темп от 463,3%, за да достигне 1,7 млн. лв. през 2012 г.

През разглеждания период нетната печалба на „Кредисимо“ расте с бързи темпове и подобряващи се маржове главно поради по-ниския ръст на оперативните разходи спрямо приходите. Дружеството използва иновативни технологични решения, чието прилагане в бизнес модела на компанията спомага за съкращаването на оперативните разходи и реализиране на икономии от мащаба, поясняват в проспекта.

В края на деветмесечието на миналата година общите активи са 9,4 млн. лв., което е с 63,7% повече от година по-рано. Предоставените кредити на клиенти са нараснали със 109,4% спрямо края на септември 2012 г. до 8,8 млн. лв. Общите активи растат от 1,8 млн. лв. през 2010 г. до 6,3 млн. лв. през 2012 г., което е средногодишен ръст от 86%. Предоставените кредити на клиенти заемат 81% от общите активи за 2012 г. и нарастват със 78,5% средногодишно за периода 2010-2012 г., като достигат 5,1 млн. лв. през 2012 г., става видно от проспекта.

За деветте месеца на 2013 г. общите пасиви са 4,8 млн. лв. - ръст с 52,7% спрямо година по-рано. Привлечените средства (краткосрочни и дългосрочни заеми) са 2,5 млн. лв. (с 21,1% повече от година по-рано), а финансовите приходи за бъдещи периоди са нараснали със 110,5% до 2,1 млн. лв. спрямо година по-рано.

Пасивите на „Кредисимо“ нарастват от 1,3 млн. лв. през 2010 г. до 3,6 млн. лв. през 2012 г. със средногодишен темп от 67,8%. Основните пасиви на компанията са привлечените средства от финансови институции и физически лица под формата на краткосрочни и дългосрочни заеми.

За периода 2010-2012 г. привлечените средства нарастват със средногодишен темп от 66,3%, като достигат 2 млн. лв. в края на 2012 г., като от тях краткосрочни са 0,5 млн. лв. или 23,1%. Финансовите приходи за бъдещи периоди нарастват от 0,6 млн. лв. в края на 2010 г. до 1,2 млн. лв. в края на 2012 г.

Към датата на проспекта дружеството е подписало договор за кредитна линия в размер до 700 хил. лв. с българска банка. Дългът по заемната сметка се олихвява с лихвен процент в размер на основния лихвен процент (ОЛП) + 10%, но не по-малко от общо 11% на годишна база. Дългът е обезпечен с ипотеки на недвижими имоти и залог на вземания, става видно още от проспекта.

Още за „Кредисимо", перспективите пред компанията и пред пазара на бързи кредити можете да научите от разговора между Делян Петришки от Bulgaria On Air и Свилен Колев от Investor.bg.

Свързани компании:

Кредисимо АД - отписано(17C)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още