IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консолидацията на БФБ продължава, но пакетните сделки са добър знак

Време е да бъдат преоткрити успешните компании на борсата, коментира Бончо Иванов от ОББ Асет Мениджмънт

15:42 | 07.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Консолидацията на БФБ продължава, но пакетните сделки са добър знак

Водещият индекс на БФБ-София – SOFIX, се понижи с 0,5% в първата сесия за седмицата до ниво от 301,24 пункта. BG40 спадна с 0,8% до 106,35 пункта, BGTR30 отстъпи с 0,2% до 251,69 пункта, а единствен BGREIT се повиши - с 0,3% до 64,40 пункта.

“На БФБ продължава дългата консолидация с нисък оборот и относително ниски ценови нива, но правят впечатление пакетните сделки от последните няколко сесии, което може да отчетем като позитивен знак. След като много хора се изредиха да посочват негативите на нашата борса, мисля че е време постепенно да бъдат преоткрити немалка част от компаниите на БФБ като инвестиционна дестинация”, коментира за Investor.bg Бончо Иванов*, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт АД.

"Голяма част от емитентите изградиха добра дивидентна политика, а за някои от тях тази година ще бъде рекордна за разпределение на средства към акционерите от създаването им. Трябва да добавим и факта, че сред публичните компании с добри практики към акционерите има и европейски или световни лидери в съответните ниши на бизнес. Затова нека отсяваме качествените компании, които заслужават инвеститорското внимание, и тогава да слагаме всичко останало под общ знаменател, колкото малка и неликвидна да е нашата борса на този етап”, каза портфолио мениджърът.

„В годината на важни политически избори, както в Европа така и в САЩ, социалното недоволство закономерно оказва влияние, изразяващо се в преливане на протестен вот към популистко настроени партии. Това от своя страна предвещава, че скоро няма да намалее броят на силно волатилните сесии на развитите пазари. Ако добавим и факта, че излизащите икономически данни ще стават все по-разнопосочни, то инвеститорските решения ще стават все по чувствителни на тема политически решения“, смята Бончо Иванов.

Търговията на пазара на акции на БФБ възлезе на 1,86 млн. лв., като с най-голям оборот бяха Химснаб България (-2,3%) – 850 хил., Плевен-Булгартабак (+31%) - 402 хил. и ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ (-1,4%) - 184 хил. При други 9 дружества оборотът бе между 10 и 65 хил. лв.

Търгуваха се общо 44 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 11/20, а при 13 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-силен ръст, освен Плевен-БТ, са акциите на Адванс Терафонд АДСИЦ (+2,9%) и Индустриален Холдинг България (+2,4%), а с най-голям спад са книжата на Евроинс (-5,6%) и Софарма (-3,7%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още