IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консолидираните продажби на "Стара планина холд" са под натиск заради пандемията

Очаква се спадът да се задържи стабилен и през юли

11:49 | 24.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Консолидираните продажби на "Стара планина холд" намаляват към края на юни на фона на пандемията от новия коронавирус, вижда се от съобщение на компанията, публикувано чрез БФБ-София.

Консолидираните продажби на дружеството се свиват с малко над 16% на годишна база към 30 юни. Само за юни те достигат 15,208 млн. лева, а за периода януари-юни – 101,921 млн. лева.

Най-голям натиск върху консолидираните продажби на холдинга оказват резултатите на "Елхим-Искра". Продажбите на компанията намаляват с почти 26 на сто към края на юни, а неокончателният финансов резултат е загуба в размер на 686 хил. лева.

Продажбите на "М+С Хидравлик" се свиват с 11,07%, на "Хидравлични елементи и системи" – с почти 22%, а на "Българска роза" – с 21,6%, към края на юни на годишна база.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Очакванията са през юли спадът на продажбите на "Стара планина холд" да остане стабилен на ниво от малко над 16 на сто. Понижения се очакват за всички дружества в рамките на холдинга, като най-засегнати ще са продажбите на "Българска роза" (-36,48% през юли).

Що се отнася до печалбата към полугодието, освен "Елхим-Искра", на загуба излиза и "Българска роза" (14 хил. лева). "М+С Хидравлик" и "Хидравлични елементи и системи" са все още на печалба, с неокончателен резултат, съответно, в размер на 6,345 млн. лева и 2,684 млн. лева.

Акциите на "Стара планина холд" поевтиняват с 20,35% в последната година. На 30 юни стойността за ценна книга достигна годишното си дъно – 4,5 лева, а най-висока е била цената на 24 юли 2019 г. – 5,65 лева. Пазарната капитализация на дружеството възлиза на 94,5 млн. лева.

Материалът има аналитичен характер и не представлява препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Свързани компании:

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още