IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корадо България стартира програма за премийно разпределение на акции

Общото събрание на дружеството гласува днес дивидент от 0,26 лв. за акция

16:33 | 23.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Корадо България АД</em></p>

Снимка: Корадо България АД

Корадо България ще разгледа и одобри програма за премийно разпределение под формата на издаване на допълнителни акции към всички настоящи акционери, която ще бъде обсъдена на лятната извънредна сесия на oбщото събрание на 9 август, обяви компанията в официално съобщение.

След одобрение всеки акционер, записан към последната дата за сключване на сделки с акции (ex-dividend day), ще получи за 2 притежавани акции на Корадо-България още една допълнителна акция. Например, ако някой вече притежава 100 акции, то той ще получи допълнително 50 акции, след което общият брой на притежаваните от него акции ще е 150. 

Това ще бъдат обикновени акции с еднакви права на глас и получаване на дивидент за всеки акционер. В резултат общият брой на акциите на Корадо-България ще се увеличи от сегашните 8,779 милиона на 13,168 милиона.

„Вярвам, че това ще има положително влияние както върху ликвидността на акциите, така и върху тяхната цена", коментира главният изпълнителен директор на Корадо Груп Войтех Чамек.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Свободно търгуваните акции (free float) на компанията ще бъдат увеличени от сегашните 17% на 33%
като първи етап.

„Разбира се, на нас ни е поръчано да използваме добрата си професионална преценка и правомощия за постепенно и организирано увеличаване на свободно търгуваните акции на подходящата цена", заяви още Чамек.

Корадо проведе бизнес закуска с инвеститори и журналисти на 30 март, когато обяви намерението си да увеличи ликвидността на акциите.

Компанията също така съобщи, че нетната печалба през 2016 г. е в размер на 2,927 млн. лв., като 80% от тази сума (2,283 млн. лв) ще бъдат разпределени под формата на дивидент. Брутният дивидент на една акция е в размер на 0,26 лв., който днес беше гласуван от общото събрание.

Корадо – България беше една от компаниите, които проведе срещи с ключови потенциални инвеститори в рамките на Деня на българския капиталов пазар, проведен през миналата седмица в Лондон. Според Войтех Чамек събитието е било много успешно както за България като страна с висок потенциал, така и за българските компании, сред които и Корадо-България.

От началото на годината акциите на компанията поскъпват с 62,12%, а през последните 12 месеца ръстът е с 90,22%. пазарната капитализация е 75,149 млн. лв.

Свързани компании:

Корадо-България АД(KBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още