Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Корадо България стартира програма за премийно разпределение на акции

Общото събрание на дружеството гласува днес дивидент от 0,26 лв. за акция

Корадо България стартира програма за премийно разпределение на акции

Снимка: Корадо България АД

Корадо България ще разгледа и одобри програма за премийно разпределение под формата на издаване на допълнителни акции към всички настоящи акционери, която ще бъде обсъдена на лятната извънредна сесия на oбщото събрание на 9 август, обяви компанията в официално съобщение.

След одобрение всеки акционер, записан към последната дата за сключване на сделки с акции (ex-dividend day), ще получи за 2 притежавани акции на Корадо-България още една допълнителна акция. Например, ако някой вече притежава 100 акции, то той ще получи допълнително 50 акции, след което общият брой на притежаваните от него акции ще е 150. 

Това ще бъдат обикновени акции с еднакви права на глас и получаване на дивидент за всеки акционер. В резултат общият брой на акциите на Корадо-България ще се увеличи от сегашните 8,779 милиона на 13,168 милиона.

„Вярвам, че това ще има положително влияние както върху ликвидността на акциите, така и върху тяхната цена", коментира главният изпълнителен директор на Корадо Груп Войтех Чамек.

Корадо-България АД
Свободно търгуваните акции (free float) на компанията ще бъдат увеличени от сегашните 17% на 33% като първи етап.

„Разбира се, на нас ни е поръчано да използваме добрата си професионална преценка и правомощия за постепенно и организирано увеличаване на свободно търгуваните акции на подходящата цена", заяви още Чамек.

Корадо проведе бизнес закуска с инвеститори и журналисти на 30 март, когато обяви намерението си да увеличи ликвидността на акциите.

Компанията също така съобщи, че нетната печалба през 2016 г. е в размер на 2,927 млн. лв., като 80% от тази сума (2,283 млн. лв) ще бъдат разпределени под формата на дивидент. Брутният дивидент на една акция е в размер на 0,26 лв., който днес беше гласуван от общото събрание.

Корадо – България беше една от компаниите, които проведе срещи с ключови потенциални инвеститори в рамките на Деня на българския капиталов пазар, проведен през миналата седмица в Лондон. Според Войтех Чамек събитието е било много успешно както за България като страна с висок потенциал, така и за българските компании, сред които и Корадо-България.

От началото на годината акциите на компанията поскъпват с 62,12%, а през последните 12 месеца ръстът е с 90,22%. пазарната капитализация е 75,149 млн. лв.

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
"БГ Агро" утроява консолидираната печалба до 8,4 млн. лв.