Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Кр. Атанасов: „Спящите акции“ ще дадат шанс на хората да ползват правата си

Какви са съветите на един от най-успешните инвеститори в света – Джон Богъл, основател на Vanguard Group, коментира финансовият анализатор

гледано: 2105   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

При масовата приватизация останаха едни права, които бяха дадени на хората, но някои от тях не се възползваха. Сега им се дава втори шанс да си ги вземат. Това заяви финансовият анализатор Красимир Атанасов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

“Сега тези права не им се отнемат изцяло на първия етап, а им се дават много шансове, за да си ги вземат. След като те не се възползват - въпреки че, грубо казано, те ги преволатират в други актив, от който също имат дял, и чак тогава след като не се възползват, тогава вече се отнемат в полза на държавата”, коментира той.

Още по темата

Атанасов съветва да се помисли за последния етап от бъдещата масова приватизация, “поне какъв праг да се сложи”.

Финансистът сподели и отношението си към един от най-успешните инвеститори в света – Джон Богъл, основател на Vanguard Group.

„Мисията на Джон Богъл беше да помогне на обикновения инвеститор”, коментира той заветът на легендарната фигура.

"Основателят на Vanguard Group стартира първия си фонд през 1975 г. В първите години неговата пасивна стратегия не предизвиква голям интерес. В дългосрочен план обаче се оказва печеливша", напомни той пътят на  един от най-успешните инвеститори в света.

Атанасов коментира един от съветите на Богъл – инвеститорите да внимават, когато начело на взаимните фондове стоят т.нар. "звездни мениджъри".

"Дейността на "звездните фонд мениджъри" до голяма степен се свързва с маркетингови трикове. Немалка част от тях забогатяват с тези безобразни за мен такси от 2% и 20% от доходността. Голяма част от тях разчитат и на късмет. Фондовете на Vanguard Group са известни с ниските такси и комисиони, които събират от инвеститорите, затова Джон Богъл си отиде от този свят с богатство под 100 млн. долара”, посочи финансовият анализатор.

Той напомни и как Богъл, наричан още „бащата на индексните фондове“, работи за идеята си, която се смята за революция в света на инвестициите, защото привлича към фондовата борса дори лица, които в началото нищо не са разбирали от инвестиции.

“Това е промяна в мисленето на инвеститорите за един по-дългосрочен план и постижението на Богъл е, че направи така, че това да съществува и досега, като пасивните стратегии в момента почти доближават активните. Всичко там е с намалени разходи, няма разходи за управление почти. Даже в момента някои от фондовете постигат близо до нула такса за управление, тъй като с новите технологии лесно може да бъдат закупувани всякакви акции, има си такива системи”, обясни Красимир Атанасов.

Финансовият анализатор напомни, че българските пенсионни фондове също инвестират във фондовете на Vanguard Group и това според него е нормална практика.

Какви са рисковете пред инвестициите във фондове и какви уроци можем да научим от Джон Богъл? Каква ще бъде мотивацията на акционерите да раздвижат предприятия, купени по време на масовата приватизация?

Повече от разговора вижте във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Акциите на „Сирма Груп Холдинг“ поскъпнаха с над 12% за седмицата