IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТБ финансира строителството на линия за амбалажно стъкло в Сърбия

Линията е на стойност над 20 млн. евро, а общите инвестиции в завода са над 100 млн. евро

09:38 | 10.02.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
КТБ финансира строителството на линия за амбалажно стъкло в Сърбия

Корпоративна търговска банка АД  е финансирала изцяло новата технологична линия за производство на амбалажно стъкло в най-голямата фабрика за стъкло на Балканите - „Сръбска фабрика за стъкло“ АД - гр. Парачин, Сърбия, съобщи банката чрез БФБ-София.

Номиналният капацитет на пещ L5 oт 230 тона/ден с четири производителни линии ще oбезпечи производството на 180 милиона бутилки и буркани годишно. Стойността на новата инвестиция надхвърля 20 милиона евро, а общата стойност на вложените средства от страна на новия собственик на стъкларския завод - международния консорциум „Глас Индъстри“ - се очертава да надхвърли 100 милиона евро.

Председателят на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка АД Цветан Василев ще присъства на официалното откриване днес (10 февруари).

Зa конструкцията на пещта и производствените линии са използвани огнеупорни материали, машини и оборудване от най-известните световни производители (Sorg, RHI, MSK, Emhart). В процеса на подготовка и изграждане на комплекса са ангажирани и повече от 30 местни фирми – oт доставчиците на суровини и технически материали дo изпълнители на строително монтажни работи.

Kaто допълнително оборудване към пещта е монтирана серво-индексираща система FleXInspect за автоматичен контрол на изделията – до 600 бутилки в минута, която заедно с автоматичния палетизатор и машината за термосвиване на фолио завършва производствения процес и превръща технологична линия L5 в най-съвременния цех за производство на амбалажно стъкло в региона.

Заводското хале е разширено с транспортен мост и товарен асансьор за превоз на готовите изделия до покрития склад за готова продукция с площ 6000 m2. Подобно решение oсигурява директен транспорт на готовата продукция от производителните линии до склада за готова продукция само през покрити помещения и предпазването и от неблагоприятното влияние на атмосферните условия.

„Сръбската фабрика за стъкло“ е единственият завод за производство на амбалажно стъкло на територията на Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна Гора и Македония. Инвестицията в новата линия L5 гарантира конкурентоспособност на изделията на „СФС“ на широкия регионален пазар, ефективност в работата на предприятието, високо качество на изделията, намаление на производствената себестойност и създаване на условия за внедряване и сертифициране на стандартите ISO и HACCP.

През март 2012 г. Сръбският държавен газов монополист "Сърбиягаз" продаде своя дял от 63,6% в Srpska Fabrika Stakla (Сръбска фабрика за стъкло) на българския производител на стъкла "Рубин" в сделка за 35 милиона евро. Това обяви генералният директор на "Сърбиягаз" Душан Баятович на пресконференция в Белград след подписването на договора, като придобиването е подкрепено от Корпоративна търговска банка (КТБ). "Сърбиягаз" и КТБ са подписали и анекс към договора, според който банката гарантира изкупуването на сръбската фабрика за стъкло от страна на консорциума от български фирми "Рубин" и "Глас индъстри", съобщи в-к Капитал преди две години.

Корпоративна търговска банка АД отчете 26% ръст на печалбата на годишна база до 71,2 млн. лв. за 2013 г. Разходите за обезценки през 2013 г. са за 28,7 млн. лв., спрямо за 28,2 млн. лв. за 2012 г.

Активите на банката се увеличават с 19,6% през 2013 г. до 6,74 млрд. лв. към края на година 2013 г. Портфейлът от кредити и вземания се увеличава с 22,6% на годишна база до 5 млрд. лв. към края на миналата година.

Акциите на Корпоративна търговска банка АД се търгуват без промяна в цената за последните 12 месеца и последната сделка е при цена от 86 лв. на акция и 516 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
VBT
преди 10 години
Русия - Сърбия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още