Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

КТБ преустанови разплащания, БНБ я постави под специален надзор*

Правата на акционерите в банката са отнети и са назначени квестори

В Българската народна банка е получено писмено уведомление от ръководството на Корпоративна търговска банка, в което се информира за изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички видове банкови операции.

На това основание и с решение на Управителния съвет на БНБ Корпоративна търговска банка е поставена под специален надзор. От този момент правата на акционерите са отнети и са назначени квестори. Ръководството на централната банка е в пряка комуникация с основните държавни институции.

На БФБ търговията с акциите на КТБ е спряна. Последната сделка е от 10:10 часа при цена 78,05 лв. на акция.
 

Междувременно от миноритарния собственик на КТБ – ВТБ – е бил заявен интерес за водене на разговори с БНБ за подкрепа на КТБ.

В 13:30 часа ще се проведе пресконференция в централната сграда на Българската народна банка. 

По-рано от КТБ бяха съобщили, че за да защитят интересите на своите вложители и клиенти банката е решила да потърси институционалната подкрепа на БНБ по реда на Закона за кредитните институции, като предложи на Централната банка да постави КТБ АД под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност.

КТБ изтъква "безпрецедентната кампания срещу банката, в която бяха въвлечени и органите на съдебната власт" и уверявя своите клиенти, че "тази нелека, но необходима в този момент стъпка" е допълнителна гаранция за защита на техните интереси, а също така и - за бъдещо възстановяване на банковата дейност на КТБ АД под прекия надзор на Централната банка. 

Още по темата
Във вторник БНБ заяви, че КТБ е с висока ликвидност и функционира нормално. Централната банка призова за отговорно публично говорене и въздържане от непремерени внушения относно банковата система.

КТБ попадна във фокуса на общественото внимание миналия петък, когато се проведе спецакция в бизнес сградата на "Цар Борис III", където се помещават офисите на TV7, News7 и офиси на Корпоративна търговска банка. От прокуратурата уточниха, че не са извършвани претърсвания на сгради на банкови институции и офиси на медии, а само на офиси на търговски дружества, регистрирани на адреса.

ТБ Корпоративна търговска банка АД - ...
В сряда от БНБ съобщиха, че срещу подуправителя й Цветан Гунев, който ръководи управлението "Банков надзор", се води досъдебно производство. От прокуратурата уточниха, че разследването е започнало преди две седмици по сигнал на "Протестна мрежа". 

Разследването срещу Гунев е за длъжностно престъпление за начина, по който е упражняван банков надзор. Става въпрос за проверка на 19 лоши кредита на 19 фирми, в чиито офиси миналата седмица прокуратурата е направила проверка, допълни главният прокурор Сотир Цацаров.

Същевременно от Булгартабак на два пъти заявяваха, че нямат кредити към КТБ, като тютюневият холдинг е в процес на закриване на всички свои сметки в банката. От холдинга декларираха, че всички кредити, които са ползвани преди пълното им погасяване, са обслужвани коректно.

Заради ограничения в Закона за кредитните институции се спират коментарите под тази статия. Можете да изпращате мненията си по темата на info@investor.bg

Ето и текстът от закона:
Чл. 152а. (Нов – ДВ, бр. 105 от 2011 г.) (1) Който разпространява невярна

информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея, се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв., а при повторно нарушение – от 3000 до 10 000 лв.

(2) Ако нарушението по ал. 1 е извършено чрез средство за масова информация, глобата е от 5000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение – от 8000 до 20 000 лв.

(3) Ако нарушителят по ал. 1 или 2 е юридическо лице, се налага имуществена санкция, както следва:

1. в случаите по ал. 1 – в размер от 10 000 до 30 000 лв., а при повторно нарушение – от 30 000 до 50 000 лв.;

2. в случаите по ал. 2 – в размер от 20 000 до 50 000 лв., а при повторно нарушение – от 50 000 до 150 000 лв.* Актуализирано в 12:45 с информацията от БНБ.

По статията работи: Петър Нейков
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини и анализи
SOFIX се закрепи на 610 пункта за трети ден