IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши на „Спиди“ да придобие „Рапидо“, но го глоби с 205 хил. лева

Комисията е наложила имуществена санкция на „Спиди“ за непредоставяне на пълна и точна информация, съществена за сделката

11:34 | 05.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: &quot;Спиди&quot; АД</em></p>

Снимка: "Спиди" АД

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е издала разрешение за придобиването на едноличен контрол от страна на „Спиди“ АД върху „Рапидо Експрес Енд Лоджистикс“ ООД. Това става ясно от интернет страницата на КЗК и съобщение до Българска фондова борса.

„Полученото разрешение ще позволи на "Спиди" АД да пристъпи към окончателното реализиране на сделката“, посочват от дружеството чрез сайта на борсовия оператор.

Заедно с издаването на разрешението обаче от КЗК са наложили имуществена санкция на „Спиди“ АД заради това, че компанията не е предоставила пълна и точна информация към датата на представяне на уведомлението, която се явява съществена за цялостната оценка на сделката върху засегнатите съответни пазари.

За установеното нарушение на „Спиди“ АД е наложена имуществена санкция в размер на 205 622 лв., представляваща 0,2% от общия оборот на дружеството.

„Причина за налагането на санкцията е постъпилото в хода на ускореното проучване становище от анкетиран конкурент относно прехвърлителна сделка между „Рапидо Експрес Енд Лоджистикс“ ООД и „Д и Д Експрес“ ЕООД“, поясняват от КЗК.

„Спиди“ АД е трябвало да предостави пълна и точна информация за дейността и пазарното присъствие на участниците в концентрацията пред КЗК към началния момент, от който дължи съдействие на Комисията. Непредставянето на относими към сделката данни представлява нарушение на разпоредбата на чл.47, ал. 5 от ЗЗК.  

От КЗК определят посоченото нарушение като леко, тъй като след поискване от Комисията, уведомителят е предоставил в пълнота и в указания срок информацията, като е взето под внимание и кратката продължителност на нарушението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още