IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маню Моравенов: Пазарът BEAM може да донесе печалби в пъти за инвеститорите

Стартъпите получават достъп до капиталовите пазари с лесно финансиране, посочи изпълнителният директор на Българска фондова борса

20:34 | 12.11.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus Bloomberg

Пазарът за растеж на малки и средни предприятия BEAM може да донесе печалби в пъти на инвеститорите, а не в проценти, ако компаниите са подбрани правилно с потенциал за растеж. Рискът там обаче ще бъде по-висок. Това мнение изрази в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българска фондова борса.

Според него пазарът BEAM, на който малкият и средният бизнес може да набира до 3 млн. евро капитал по облекчени процедури, е една добра алтернатива за достъп до капиталовите пазари.

По думите на д-р Моравенов този пазар е още едно допълнително средство и за разлика от стандартния регулиран пазар, който обикновено изисква задължително компанията да мине изляло към финансиране през публичния сектор и публичното предлагане, пазарът ВЕАМ само разширява възможностите. Чрез него се търси капитал под формата на частни инвестиции, но е алтернатива, която увеличава повече до два пъти достъпа до капитали на институционални инвеститори и изобщо до всички инвеститори на борсата.

„Що се отнася до това, че България е една неразорана нива за достъп до крайни физически лица - има огромен потенциал“, обясни той.

Д-р Моравенов посочи, че когато една компания се финансира чрез рискови инвеститори, частен капитал, то тя е ангажирана да отговори на техните изисквания, докато пазарът BEAM дава възможност за достъп до пасивни инвеститори, които не искат контрол над компанията, а само доходност, затова разчитат на доброто управление на мениджмънта.

„Основното нещо е компанията да бъде атрактивна за инвеститорите като цяло. Този пазар дори е подходящ за компании, които все още не реализират печалба“, коментира изпълнителният директор на Българска фондова борса.

Доц. д-р Маню Моравенов посочи, че листването на БФБ и на пазара BEAM не изисква кой знае какъв ресурс, като компаниите са облекчени и от към представянето на конспект.

„Борсата се опитва да създаде правилната среда. Голяма част от бизнесите пострадаха и една част от инвеститорите също са внимателни, но въпреки това възможностите за добри“, смята Маню Моравенов.

Пазарът за растеж на МСП beam осигурява на компаниите редица облекчения в сравнение с административните изисквания спрямо дружествата, допуснати до търговия на регулирания пазар, организиран от БФБ. За набирането на капитал до 3 млн. евро на пазара за МСП beam не е необходим одобрен проспект за първично публично предлагане от Комисията за финансов надзор.

Какво пита бизнесът за новия сегмент на ВЕАМ? Колко време и пари ще струва листването на този пазар? Какво се случва с първите компании, които искат да направят IPO на ВЕАМ?

Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
melon
преди 3 години
Абе, ако си намерят ***... Сещам се за един господин, който може успешно да ги рекламира... покрай един месокомбинат се изяви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
vankata89
преди 3 години
Виждам набраните пари пръснати от мери джейна по леки жени, яхти и мерцедеси :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още