Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Маню Моравенов: В момента МСП имат още по-голяма нужда от дялови инвестиции

Днес се провежда първата стратегическа среща по програмата beamUp lab

Маню Моравенов: В момента МСП имат още по-голяма нужда от дялови инвестиции

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българската фондова борса започна да изпълнява първите стъпки от плана си за стимулиране на динамични български компании да набират капитал за инвестиране в техния растеж чрез инициативата "beamUp lab". 

Темата за възможностите за рисково и дялово финансиране е основна на първата стратегическа среща по програмата beamUp lab, която се провежда днес онлайн.

„В момент на криза, в който се намираме, стартъпите и малките и средни предприятия (МСП) имат още по-голяма потребност от рискови и дялови инвестиции и Българска фондова борса заедно с партньорите си в beamUp lab работи aктивно, за да улесни максимално достъпа им до капитали. Убедени сме, че тези усилия ще дадат тласък на компаниите и те ще преходят този труден период по най-успешния начин.“, каза д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ и доцент във ВУЗФ.

Други акценти в срещата са споделеният опит при търсене на капитал от страна на стартираща компания в лицето на фирма Naicoms и бранда й MedCare. Ще бъде разгледан и подходът, чрез който фондовете за рисков капитал избират в коя компания да инвестират - илюстриран от Impetus Capital.

Още по темата

Тема на разговорите е и ползата от експертизата на глобалния консултант като страна в процеса или от гледна точка на компанията, която търси финансиране, или от позицията на фонда, който инвестира в компания – представена от PricewaterhouseCoopers.

С най-голям интерес се очаква последната сесия, в която компаниите „Евротръст Технолоджис“, „Колев и Колев“, „Мелиса Клаймът“ и „Смарт Органик“ ще направят своето специално представяне или т.нар. investor pitch пред инвеститори, както и ще получат обратна връзка и препоръки от тях в лицето на един от фонд мениджърите на Фондa на фондовете – Morningside Hill, и Impetus Capital.

Основната цел на пазар beam е да осигури на малкия и среден бизнес възможност за набиране на капитал при по-облекчени условия в сравнение с регулирания пазар, като в същото време им предостави сходни предимства на тези на публичните компании.

Пазарът за растеж на МСП beam осигурява на компаниите редица облекчения в сравнение с административните изисквания спрямо дружествата, допуснати до търговия на регулирания пазар, организиран от БФБ. Занижените изисквания към емитентите са, както по отношение на процеса на допускане до търговия, така и на последващия им живот като листнати компании.

За набирането на капитал до 3 млн. евро или за увеличение на капитал с до 3 млн. евро на вече допуснато до търговия на пазар beam дружество, не е необходим одобрен проспект за първично публично предлагане от Комисията за финансов надзор. Дружествата имат задължение да публикуват пред обществеността само годишни и шестмесечни финансови отчети, а впоследствие могат да се прехвърлят на основния пазар на БФБ при облекчени изисквания.

Технологичната компания „Биодит“ предстои да се листне на пазара beam на БФБ.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX записа 7% седмичен ръст