Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Международната банка за икономическо сътрудничество пласира облигации на БФБ

Това е добър сигнал за развитието на българския капиталов пазар, коментира Васил Големански от БФБ

Международната банка за икономическо сътрудничество пласира облигации на БФБ

Денис Иванов, председател на Борда на IBEC и зам.-министърът на финансите Моника Димитрова. Снимка: БФБ

Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС) пласира за първи път емисия облигации на Българската фондова борса (БФБ).  

„Това е първата голяма международна финансова институция, която емитира на регулиран пазар в България 68 млн. лв.“, коментира Васил Големански, зам.-председател на Съвета на директорите на БФБ.  По тази стъпка работим от много години, още от 2016 г., посочи той.

Той допълни, че това е добър сигнал за развитието на българския капиталов пазар и за привличането на чужди инвеститори. 

Още по темата

Денис Иванов, председател на Борда на банката, каза, че емисията е дебютът на финансовата институция на европейския дългов пазар. Той допълни, че по проекта е работил в близко сътрудничество с българските власти и регулаторните органи.

Горди сме, че сме първата международна финансова институция, която дебютира с облигации на БФБ. Банката подкрепя местната финансова инфраструктура.  България е водеща дестинация за инвестициите на финансовата институция, коментира Денис Иванов. 

Зам.-министърът на финансите Моника Димитрова посочи, че финансовото министерство напълно подкрепя това партньорство.

Облигациите на МБИС са обикновени, поименни, безналични, лихвоносни, свободно прехвърляеми, неконвертируеми и необезпечени. Емисията се търгува на Основния пазар на БФБ, Сегмент за облигации, под борсов код IBEC. Номиналната стойност на една облигация е 10 000 лева.

Облигациите, които са с падеж през юни 2024 г., са емитирани с годишна лихва от 1,15%, която ще се изплаща на шест месеца.

МБИС е финансова институция, в която членуват България, Виетнам, Монголия, Полша, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. Активите й възлизат на 815 млн. евро.

В България банката е подкрепяла със заеми проектите на „Булгартрансгаз“ ЕАД за изграждането на Балкански поток, както и „Доверие Обединен Холдинг“ АД за текущи проекти, вкл. в медицинската индустрия, и „Еврохолд България“ за развитие на застрахователния бизнес в Полша, България и Румъния.

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Топлофикациите в Плевен, Бургас и Враца и Русе приключват полугодието на печалби