IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Монбат" АД с 24% спад на консолидираната печалба през август

Това е забавяне на спада спрямо минуса от 69,3% за осемте месеца на годината

09:31 | 26.09.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&quot;Монбат&quot; АД&nbsp;</em></p>

Снимка: "Монбат" АД 

Базираният в Монтана производител на оловно-кисели батерии и литиево-йонни клетки и системи с висока мощност "Монбат" АД отчита спад на консолидираната печалба преди данъци с 23,5% на годишна база до 1,05 млн. лв. за август 2018 г., съобщи дружеството чрез БФБ АД.

Намалението е с по-нисък темп спрямо спада от 69,3% на годишна база до 4,94 млн. лв. консолидирана печалба преди данъци за периода януари-август 2018 г.

Дружествата от икономическата група на "Монбат" АД са реализирали през август консолидирани нетни приходи от продажби в размер на 30,6 млн. лева, което представлява увеличение от 37,70% в сравнение с реализираните консолидирани нетни приходи от продажби през август 2017 г.

Консолидираните приходи за януари-август 2018 г. са в размер на 191,4 млн. лв. при намаление от 2,4% на годишна база. Приходите са силно повлияни от борсовите цени на оловото, което е основен материал в производството на акумулатори.

Консолидираната EBITDA на "Монбат" АД за август 2018 г. възлиза на 2,6 млн. лв. при повишение с 3,5% на годишна база. За осемте месеца печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) е 19,3 млн. лв. при спад с 28,7% на годишна база.

EBITDA и печалбата преди облагане с данъци за осемте месеца на 2017 г. са намаление с два ефекта, съобщават от Монбат АД. Едното отписване е от 3,05 млн. лв. във връзка със счетоводната грешка, произтичаща от липса на консолидационни елиминации на печалба от вътрешно-групови продажби. Тази счетоводна грешка е описана в бележка 4 на годишния консолидиран одитиран отчет на "Монбат"  за 2017 г.

Второто отписване е за 1,43 млн. лв. във връзка с липсата на приход, свързан с държавна субсидия за рециклиране на скрап батерии в "Монбат Рисайклинг Сърбия". Oчаканата субсидия беше първоначално начислена в годишния консолидиран финансов отчет за 2017 на Монбат, но впоследствие сторнирана с оглед на коригиращи събития след датата на отчета - описани в Годишния консолидиран одитиран финансов отчет дружеството.

Реално печалбата за осемте месеца на 2017 г. е намалена с 4,5 млн. лв., а ако това не беше се случило, спадът щеше да е с повече от 69,3% на годишна база.

Акциите на основаната през 1959 г. като държавна компания и приватизирана през 1998 г. "Монбат" АД поевтиняват с 32% за последните 12 месеца до 7,75 лв. за акция и 300 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е брутен дивидент от 0,1923 лв. на ценна книга.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
vankata89
преди 5 години
Пика на оловото е бил около фефруари месец сега е доста по - ниско. Някой може ли да обясни как точно влие цената на компанията. Не би ли трябвало падането на цената на оловото да е пожително за компанията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
DarkStar
преди 5 години
Марияне, може ли да направите анализ на какви хеджиращи операции извършва дружеството свързани с цената на оловото? Така и така е основен ресурс, който е описано, че винаги влияе върху приходите и печалбата, но все пак при оптимално хеджиране на риска, негативният ефект би бил контролиран.Ще бъде интересно да проследим как БГ компании на борсата управляват тези процеси и до колко са ефективни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още