Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Монбат" АД сключи договор с маркет-мейкър, за да остане в сегмент Premium

Преди месец БФБ-София съобщи, че ликвидността на акциите му е намаляла и може да го свали в долния сегмент Standard

"Монбат" АД сключи договор с маркет-мейкър, за да остане в сегмент Premium

Производствено хале на Монбат. Снимка: monbat.com

"Монбат" АД е сключил договор за маркет-мейкърство с "Първа финансова брокерска къща" ЕООД, като вероятно целта е дружеството да запази листването си в сегмент Premium.

На 17 април 2018 г. Съветът на директорите на БФБ-София реши, че поставя под наблюдение емисията акции на "Монбат" АД, защото не отговаря на критериите за ликвидност от чл. 5, ал. 1 от Правилника за дейността на БФБ, част III, Правила за допускане до търговия. Срокът под наблюдение бе определен на три месеца, като след изтичането му емисията акции следва да отговаря на критериите за сегмент Premium, а в противен случай ще бъде свалена в сегмент Standard.

В случай че за емисията бъде регистриран маркет-мейкър, наблюдението се прекратява съгласно чл. 5, а. 2 от правилата.

Нарушените правила за ликвидност включват средномесечен оборот с емисията в последните 6 месеца от не по-малко от 300 хил. лв., както и не по-малко от 150 сделки средномесечно в последните 6 месеца.

"Монбат" АД има 686 сделки през последните 6 месеца, а не поне 900, и оборот от 1,55 млн. лв., а не нужните поне 1,8 млн. лв.

Затова най-елегантното решение за оставане в сегмент Premium бе сключването на договор с маркет-мейкър. В сегмент Premium са още емисии като "Софарма", "ЦКБ", "Химимпорт", "Сирма груп холдинг" и "Корадо-България".

"ПФБК" ЕООД ще бъде маркет-мейкър по емисията акции на "Монбат" АД от 21 май 2018 г. за срок от 12 месеца. Максималеният размер на отклонението в процент между цените на котировката „купува” и на котировката „продава” (спред) е определен на 5%, а минималната стойност на котировката в парично изражение към момента на въвеждането ѝ е 2 500 лв.

В момента маркет-мейкър има и по емисията акции на "Корадо-България" АД, като от 12 октомври 2017 г. е "ИП Елана Трейдинг" АД за срок от 12 месеца.

Преди това имаше маркет-мейкър по акциите на "София Комерс – Заложни къщи" АД в лицето на "Юг Маркет" АД за една година от 27 декември 2016 г.

От 1 февруари 2016 г. за една година имаше маркет-мейкър и при акциите на "Сирма груп холдинг" АД в лицето на "ИП Елана Трейдинг" АД. Договорът е продължен и в момента "Елана Трейдинг" е маркет мейкър по акциите на "Сирма груп холдинг".

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Виктория Тошкова
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Оборортът на БФБ доближи 6 млн. лв.