Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Монбат" приключи 2020 г. с 35% спад на нетната печалба

Намалението на приходите се дължи главно на спада на продажбите на антимониеви оловни сплави към трети страни

"Монбат" приключи 2020 г. с 35% спад на нетната печалба

Снимка: Pixabay

Производителят на батерии и акумулатори „Монбат“ АД приключва 2020 година със спад на приходите и нетната печалба.

Дружеството отчита нетни приходи от продажби на стойност 308,9 млн. лв., което представлява намаление от 6,6% в сравнение с предходната година, показва консолидираният отчет на производителя, разпространен чрез БФБ – София.

Намалението на приходите за периода януари-декември 2020 г. спрямо съпоставимия период през 2019 г. се дължи главно на спада на продажбите на антимониеви оловни сплави към трети страни, които продажби не са част от основната дейност на рециклиращата дивизия, и по-ниските нива на LME индекса на олово за периода.

Към края на декември EBITDA (печалбата преди облагане с данъци и амортизации, увеличена с финансовите разходи и намалена с финансовите приходи) на „Монбат“ нараства с 3% до 36,6 млн. лв.  

Показателят EBIT (печалбата преди облагане с данъци, увеличена с финансовите разходи и намалена с финансовите приходи) е на стойност 16,5 млн. лв., като се понижава с 3,6%. Намалението се дължи на увеличението на амортизационните разходи, като съществена част от тях се дължат на амортизационни отчисления във връзка с приета счетоводна политика относно придобит инвестиционен имот през юли 2019 г., както и на други еднократни проявления през 2020 г. и 2019 г.

Монбат АД
Реализираната печалба преди облагане с данъци намалява с 19,8% до 8,5 млн. лв., като същото се дължи на спада, отчетен в EBIT показателя, както и на увеличение във финасовите разходи във връзка с нарастването на валутно-курсовите загуби, произтичащи най-вече от отслабването на долара спрямо еврото.

"Монбат" има вземания от един клиент в Близкия изток, деноминирани в щатски долари, а отслабването на нигерийската найра също засяга търговската операция на групата в Нигерия.

Консолидираната нетна печалба от продължаваща дейност е в размер на 6,3 млн. лв., като записва спад от 35,4% в сравнение с края на декември 2019 г. Намалението произтича както от посочените вече обстоятелствата, довели до по-ниските нива на печалбата преди облагане с данъци, така и на по-ниските разходи за данъци през 2019 г. във връзка с отчетени данъчни ефекти от излизането от LED осветителния бизнес сегмент. На второ място дружеството посочва еднократни проявления през 2019 г от отчетени иконимии в нетните отсрочени данъчни пасиви на групата.

От началото на годината акциите на "Монбат" поскъпват с 13,5% при пазарна капитализация от 177,06 млн. лв. 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Индексите на БФБ приключиха седмицата предимно с ръстове