Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„Монбат“ с 18% спад на консолидираната печалба за 8-те месеца

Само за август спадът е с 37% на годишна база до брутна печалба от 1 млн. лв.

„Монбат“ с 18% спад на консолидираната печалба за 8-те месеца

Снимка: Монбат АД

Базираният в Монтана производител на батерии и акумулатори „Монбат“ АД отчита 18% спад на годишна база на консолидираната печалба преди данъци до 8,17 млн. лв. за периода януари-август 2020 г., съобщи дружеството чрез „Българска фондова борса“ АД.

Само за август понижението е с 37% на годишна база до брутна печалба от 1 млн. лв.

Консолидираните приходи от продажби за осеммесечието намаляват с 6,9% на годишна база до 190,1 млн. лв. Само за август се увеличават с 0,6% до 27,15 млн. лв.

Монбат АД

Консолидираната EBITDA за август е 2,84 млн. лв., като намалява с 6,7%, а за осемте месеца е 24 млн. лв., като е нагоре с 2,8% спрямо същия период на миналата година.

В началото на юни 2020 г. Съветът на директорите на "Монбат" АД избра международната адвокатска кантора Wolf Theiss да проведе независима  външна проверка на съответствието на "Монбат" АД и "Монбат Рисайклинг" ЕАД  с изискванията по опазване на околната среда при рециклирането на оловно-кисели батерии, включително общ преглед на данъчните рискове, съпътстващи дейностите по управление на отпадъците.

Проверката беше възложена от ръководството на компанията в началото на юни, след като собствениците Атанас и Пламен Бобокови бяха обвинени в участие в организирана престъпна група във връзка с нелегален внос и износ на отпадъци покрай дейността на предприятията. 

Специално внимание в проверката е обърнато на управлението и контрола на трансграничния превоз на опасни отпадъци. Това беше един от основните моменти в обвинението, тъй като производството е свързано с различни контролирани вещества - компанията внася като суровина оловна паста от Италия (където има собствен завод), а в същото време произвежда технологичен отпадък - оловна шлака и полиетиленов сепаратор. Експертите на Wolf Theiss са установили, че няма несъответствия в отчетените обеми, а входящите и изходящите потоци са свързани единствено със суровини за собствено производство. Преработката на RDF пък е несъвместима с технологичните мощности на "Монбат рисайклинг" и компанията никога не e имала нещо общо с този бизнес сегмент на управление на отпадъци, е установила още проверката.

Част от обвиненията срещу бизнесмените бяха за това, че "Монбат" по някакъв начин е свързана с фирмите, на които предава крайния технологичен отпадък от производството си за оползотворяване. Проверката на кантората обаче е потвърдила, че "Монбат" не е пряк или индиректен собственик на операторите, нито пък е сключвала фиктивни договори. Нещо повече - "Монбат рисайклинг" е включвала допълнителни договорни изисквания към операторите, като например сертификати за оползотворяване.  

Проверката на адвокатите е  установила, че „Монбат“ и „Монбат Рисайклинг“ имат добро ниво на организационен, документален и оперативен контрол и мерки за спазване на издаденото комплексно разрешително и изискванията на приложимото законодателство в областта на околната среда и управлението на отпадъци.

Акциите на „Монбат“ АД поевтиняват с 51% в последните 12 месеца до 3,22 лв. и 125,6 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Печелившият петък не успя да заличи спадовете на БФБ за седмицата