Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Монбат сформира една трета от оборота на БФБ

Индексите приключиха седмицата без да заемат единна посока

Монбат сформира една трета от оборота на БФБ

Снимка: архив Ройтерс

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) приключиха последната за седмицата сесия без ясна посока. Сесията беше вяла, с 420,4 хил. лева оборот и 41 търгувани емисии в 276 сделки.

Основният индекс SOFIX се понижи с 0,23% до 452,71 пункта, а равнопретегленият BGTR30 изтри 0,2% до 466,24 пункта.

Широкият бенчмарк BGBX40 нарасна с 0,11% до 96,59 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT добави 0,23% до 133,45 пункта.

Малко над една трета от оборота днес се формира от търговия с акции на "Монбат". Прехвърлиха се 38 676 акции на дружеството за общо 130 555,64 лева, като цената за ценна книга падна с 9,55%. По-рано през сесията спадът достигаше и почти 20%. За последната една година акцията изтрива малко над 45% от стойността си.

В четвъртък вечерта производителят на акумулатори излезе със становище във връзка с обиските в жилища и офиси на Пламен и Атанас Бобокови, които контролират компанията и „Приста Ойл“. Припомняме, че вчера беше задържан и зам.-министърът на  околната среда и водите Красимир Живков, който получи обвинение за участие в престъпна група за внос на отпадъци.

"Монбат" посочва в съобщението си, че не транспортира и не преработва боклук, а внася суровина от собствените си рециклиращи мощности в Италия, за да посрещне нуждите си от олово, за което има необходимите документи.

"Монбат" е и дружеството с най-силен спад на пазарната оценка в състава на SOFIX и BGBX 40 днес.

Акциите на Централна кооперативна банка (ЦКБ) поевтиняваха с 0,93%, а на Химимпорт – с 0,92%.

Същевременно в рамките на водещия индекс Адванс Терафонд добави малко над 1% към пазарната си оценка и е най-силно поскъпналата акция от групата.

Книжата на Холдинг Варна добавят също малко над 1%, а на Стара планина холд – точно 1%.

От дружествата в широкия индекс Алкомет изгуби 5,66% от пазарната си оценка. Компанията публикува днес отчета си за 2019 г., според който отчита спад на печалбата и приходите за миналата година заради по-ниската цена на алуминия.

Акциите на Еврохолд България поевтиняваха с 4%, а тези на Софарма Трейдинг – с 1,85% въпреки отчетения ръст на консолидираната печалба за първото тримесечие.

Книжата на ЧЕЗ Разпределение България поскъпват с 3,88%. Дружеството отчита ръст на нетната печалба за първото тримесечие на годината над три пъти спрямо първото тримесечие на 2019 г., показва консолидираният отчет на дружеството за периода.

Нетната печалба възлиза на 19,754 млн. лева за януари-март т.г. спрямо 5,862 млн. лева година по-рано.

Дружеството увеличава приходите си до над 108,8 млн. лева от 103,9 млн. лева година по-рано, вижда се още от отчета. Същевременно разходите за дейността намаляват до 86,9 млн. лева от 98,673 млн. лева.

Акциите на Трейс Груп Холд добавят 2,97% към стойността си.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Предлагането на акции от "Телелинк БС" ще е с 0,5 лв. по-евтино в понеделник