IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монбат ще получи 59 млн. лв., ако бъде записан целият размер на емисията облигации

Конверсионната цена е в размер на 90% от среднопретеглената цена на акция на дружеството за шестте месеца на търговия на БФБ

11:39 | 24.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за финансов надзор (КФН) потвърди проспекта за публично предлагане на конвертируеми облигации, които ще бъдат издадени от „Монбат” АД.

Очакваната нетна сума на приходите от публичното предлагане, при условие че бъде записан целият размер на емисията облигации (след приспадане на разходите на емитента по неговото извършване в размер на 35 006 лв.), е в размер на 58 639 894 лв, се посочва в проспекта на дружеството.

В случай, че емисията бъде записана в минималния размер, за да се счита за успешна (ако бъдат записани конвертируеми облигации с обща номинална стойност не по-малко от 29 337 450 лв.), очакваните общи разходи по емисията са в размер на 34 406 лв., при което очакваните общи нетни постъпления по нея са 29 303 044 лв. (общата стойност на емисията, намалена с разходите на емитента по емисията).

Всеки облигационер ще има право да замени (конвертира) притежаваните от него облигации в такъв брой акции, отговарящи на актуалното към момента на замяната конверсионно съотношение. Това право ще бъде налично за облигационерите: 

- на 48-ия месец за 100% от номинала на облигациите в обращение
- на 66-ия месец за 80% от номинала на облигациите в обращение
- на 78-ия месец за 50% от номинала на облигациите в обращение

Общият размер на подадените за конвертиране облигации не може да бъде по-малък от 10% от текущия размер на номинала на облигационния заем, ако последният е под 20 млн. евро. Ако текущият номинал на облигационния заем е над 20 млн. евро, минималният праг за конвертиране ще е 5% от текущия номинал. Тези минимални прагове важат за всички дати на конвертиране.

Новите акции, които притежателите на конвертируеми облигации от настоящата емисия ще получат, ако упражнят правото си да конвертират притежаваните от тях облигации, са от същия вид и клас, както досега издадените акции от капитала на Монбат  – обикновени, безналични, поименни, свободнопрехвърлими, даващи право на един глас в Общото събрание на акционерите, право на дивидент и ликвидационен дял.

С решението за издаване на емисията конвертируеми облигации Съветът на директорите на Монбат е определил конверсионна цена в размер на 90% от среднопретеглената цена на акция на дружеството за шестте месеца на търговия на „БФБ-София“ АД, предхождащи датата на конвертиране.

За целта на определяне на среднопретеглената цена емитентът е длъжен да поиска справка от БФБ-София за съответния период. Конверсионната цена ще бъде изчислена след умножение на среднопретеглената цена на акция, съгласно справката, по 90%, а полученият резултат ще бъде закръглен до третия знак след десетичната запетая.

Условия, на които се подчинява предлагането

В настоящото предлагане срещу една притежавана акция от капитала на Монбат се издава едно право. Срещу всеки 1 300 броя права, акционерите или третите лица, придобили права, имат право да запишат една конвертируема облигация от настоящата емисия по емисионна стойност 1 000 евро. Общият брой издавани права е 39 000 000 броя. Всяко лице – притежател на права, може да запише най-малко една облигация от настоящата емисия, и най-много такъв брой облигации, равен на броят притежавани от него права, разделен на 1 300.

В настоящото предлагане могат да бъдат записвани само цели облигации. В случай че издадените или придобити от едно лице права, не са кратни на 1 300, броят облигации, които притежателят има право да запише, се закръгля до по-малкото цяло число. Всички лица, които не са акционери и желаят да запишат конвертируеми облигации от новата емисия на Монбат, следва първо да придобият права.

Общата номинална стойност на емисията облигации на Монбат АД е в размер на до 30 млн. евро, разпределени в 30 хил. броя обикновени, лихвоносни, безналични, поименни, свободно прехвърляеми, конвертируеми и необезпечени облигации с номинална стойност 1 000 евро всяка една. Не е възможно отклонение над горната граница на облигационния заем. Не се предвижда възможност за намаляване или увеличаване на броя предлагани конвертируеми облигации. 

За инвестиционен посредник, обслужващ увеличението на капитала, е избран „Елана Трейдинг“ АД

Какво ще финансира настоящата емисия корпоративни конвертируеми облигации?

1. Придобиването на контрол върху предприятие за преработка на отпадни (скрап) акумулатори в Италия - Piombifera Italiana и осигуряване на растеж на груповия синергиен ефект върху консолидирания марж на емитента. Piombifera Italiana е една от трите най-големи рециклиращи компании в Италия. Производствените мощности са разположени в богат на скрап батерии район, осигуряващ силна пазарна позиция. Тя притежава лиценз за значителен обем на преработка на скрап батерии и е част от международната организация на рециклиращите компании COBAT. Членството в COBAT дава право за закупуване на достатъчна като размер годишна квота от отпадни акумулатори. Това придобиване ще подпомогне в значителна степен дейността на рециклиращите предприятия от групата на МОНБАТ АД в България, Румъния и Сърбия.

2. Придобиване на контрол на “L’Accumulateur Tunisien Assad” (ASSAD). Assad e вертикално интегрирана група за производство на оловно-цинкови батерии, оперираща в Северна Африка с високо рентабилни резултати. Прогнозите за финансовите резултати за 2017 г. са печалба преди лихва, данъци и амортизация (EBITDA)- 7, 4 млн. евро; приходи – 39,8 млн. евро; съотношение EBITDA към приходи (марж) – 19%. ASSAD притежава производствени мощности в Тунис и Алжир с капацитет 1,5 милионна батерии годишно. Дружеството притежава значителен пазарен дял на локалния продуктов бранд в Тунис – 41% и значим потенциал за проникване на пазарите в Алжир и Либия, достигащ 15%, както и рециклиращи мощности в Тунис и 12 търговски филиала в региона.

3. Придобиване на компании с цел фокусирана продуктова диверсификация в производството на литиево-йонни батерии. Това ще се осъществи чрез контрол върху компаниите GAIA Akkumulatorenwerke GmbH (“Гая”) и EAS Germany GmbH (“EAS”). Гая е създадена през 1996 г. и е една от водещите в Германия компании за литиево-йонна технология; EAS е основана през 2011 г. като джойнт-венчър между Gaia и Enersys/Hawker GmbH. Компанията е фокусирана върху производството на клетки и развитие на технологии с високо качество, големи цилиндрични клетки с висока мощност за хибридни електрически влакове и приложения в тежката и отбранителната индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още