Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Монбат ще придобие рециклиращи мощности в Италия

Очаква се договорът да бъде подписан до края на септември 2017 г.

Монбат ще придобие рециклиращи мощности в Италия

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическата група Монбат ще придобие лицензирания рециклиращ завод на Piombifera Italiana S.p.A. в Бреша, Италия, съобщи компанията ден преди срещата си с инвеститори и медии, на която е предвидено да разясни детайли за инвестиционната си политика.

Новата придобивка ще се интегрира в структурата на Monbat Recycling като част от новоучреденото дъщерното дружество Monbat Italy S.p.A. и ще оптимизира преработката на употребявани батерии от Западна Европа. 

Инвестицията е част от стратегията за растеж чрез географска диверсификация на мощностите, като се очаква сделката за покупка да бъде подписана до края на този месец.

Piombifera Italiana S.p.A. е  създадена през 1978 година в Италия и днес се нарежда сред трите най-големи рециклиращи мощности за батерии в страната. Лицензираният рециклиращ завод е с капацитет за преработка на 70 000 тона на година и ще консолидира възможностите на рециклиращата дивизия на групата Монбат, ставайки част от новосформираното дружество Monbat Italy S.p.A. Решението за придобиване на допълнителна рециклираща мощност се налага от нарасналата необходимост от суровини за производството на оловни батерии за заводите на Монбат АД и Старт АД, а Италия е един от най-богатите на скрап пазари в Европа. 

Монбат АД
“Пазарното присъствие на Монбат в страните от Западна Европа традиционно е много силно и допълването с рециклиращи мощности на място, които да затворят цикъла и да улеснят преработката на излезли от употреба батерии, е логично решение за икономическата група в контекста на гарантиране на устойчив икономически растеж и устойчива околна среда”, коментира Атанас Бобоков, главен изпълнителен директор и председател на Борда на директорите на икономическата група Монбат.

Ден по-рано компанията обяви и финансови резултати за август, като отчете 1,6% спад на консолидираните нетни приходи от продажби спрямо година по-рано. Обобщените данни за първите осем месеца на 2017 г. сочат обаче, че консолидираните нетни приходи от продажби нарастват с 27,3% на годишна база до 196,080  млн. лв.

Нетната печалба преди данъци за осмия месец от годината също се понижава в сравнение с преди година с 36,70% до 1,9 млн. лв.

Акциите на компанията поевтиняват с 3,7% след края на борсовата търговия във вторник. От началото на годината книжата на дружеството поскъпват с 11,80% при пазарна капитализация от 421,2 млн. лв.

Припомняме, че утре (27 септември) Монбат ще запознае инвеститорите си с плановете за придобиване на нови компании. Акцент в представянето ще бъде придобиването на германски компании за литиево-йонни батерии и бъдещото технологично развитие на групата.

По статията работи: Веселина Василева
Още по темата: Новини и анализи Монбат

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
5 от 5: SOFIX се понижи във всички сесии от седмицата