Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Моравенов: IPO фонд за Beam пазара на регионално ниво ще привлече инвеститорите

Търсят се възможности за съвместна работа между борсите на 12-те държави от инициативата „Три морета“

Моравенов: IPO фонд за Beam пазара на регионално ниво ще привлече инвеститорите

Снимка: БФБ

Вече има сделки с акции на световни компании на новия пазар на Българската фондова борса -  BSE International. БФБ продължава да се развива с проекти за съвместна работа между борсите на 12-те държави от инициативата „Три морета“ и е предложила идеята за общ IPO фонд за Beam пазара на регионално ниво. Това заяви Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Търсят се възможности за съвместна работа между борсите на 12-те държави от инициативата „Три морета“, каза Моравенов.

„Една от идеите на Варшавската борса, които направиха изцяло нова собствена система за търговия, е как да помогнат с ноу-хау и технологии на другите пазари. Превземанията и изкупуванията не успяха да консолидират борсите в региона заради разликата в развитието. Търсят се варианти за съвместни инициативи, така че малките да използват инфраструктурата, която имат големите борси в региона", коментира изпълнителният директор на БФБ.

"Бихме искали да направим компаниите, листнати на нашите борси, по-видими на други пазари. Работи се на ниво между 12-те държави за обща платформа за информация, която да събира данни за сделките и компаниите в региона",заяви Моравенов. 

Според него обща платформа за търговия би било технологично „най-лесното нещо, което може да стане, но преди това трябва да се реши въпроса с пост-трейдинг процесите и клиринга между депозитарните институции.

Още по темата

По време на форума „Три морета“ БФБ е предложила идея за общ IPO фонд за Beam пазара на регионално ниво, който да бъде подкрепен от фонда на инициативата. "Това ще привлече инвеститори в целия регион с улесняването на техните действия, но трябва да има подкрепа от държавите", каза Моравенов, според когото има много свободни институционални пари в региона, които ще се включат.

Ако се случи сближаването на борсите и решим въпросите за сетълмънта на сделките, ще имаме свързани борси, като инвеститорите ще могат да избират на коя борса да участват. „Това е въпрос на време“, убеден е Моравенов.

"Има вече сделки с акциите на световните компании, които са достъпни за инвеститорите на БФБ чрез новия пазар BSE International", каза Моравенов. Той напомни, че проектът е бил спрян до намирането на заинтересован брокер, който да стане член на БФБ – в случая Tradegate, който има възможност да листне хиляди емисии на пазара.

„Пилотно стартираме с около 100 "сини чипа" и най-интересните световни компании, но може да се увеличат до няколко хиляди при интерес“, каза той. 

Според него предстои да бъдат добре формулирани въпросите около данъчното третиране на сделките. "Отговорите са ясни, но трябва да бъдат добре обяснени на инвеститорите", смята Моравенов.

„Листнатите компании на BSE International в момента са на ETF платформа. Тепърва предстои да видим кои можем да преместим на регулирания пазар, за да може да се ползват от данъчните преференции, което ще направи капиталовата печалба необлагаема. Това изисква повече време, до няколко месеца, и се прави за първи път в България – трябва да минем през регулатора. За европейските компании това може да стане сравнително бързо“, посочи още той.

Моравенов предупреди, че подобни доходи се третират по един начин от българското законодателство, но трябва да се има предвид и чуждестранно законодателство, където са издадени тези емисии – като спогодби за двойно данъчно облагане например. „Ако търгувате с американски акции, ще трябва да попълните декларация и да я изпратите в САЩ“, каза той.

БФБ ще събира такси за тази търговия, а инвестиционните посредници също ще налагат свои тарифи, обясни Моравенов. Сетълментът ще е като на регулирания пазар.

Повече за разговорите на форума „Три морета“, търговията и таксите с акции на световни компании и замислените улеснения за малките инвеститори на Beam пазара може да гледате във видеото.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
khao до: vankata89
преди 1 месец
Няма профилна снимка
непознаването на закона не те оправдава... требва да платиш данъци и на двете места
1
 
2
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ако търгувате с американски акции, ще трябва да попълните декларация и да я изпратите в САЩ, каза той.Тука нещо ме съмнява. Никога не съм подавал документ до САЩ че притежавам акции в САЩ. Единствено съм ги отчитал пред бг данъчните. Доколкото знам след като не си tax residence към САЩ тях не ги интересува да подаваш нищо без значение дали имаш акции или нямаш.Ако сделките с акции, права и дялове на колективни инвестиционни схеми, са сключени на регулиран пазар в страната и ЕС, какъвто е Българска фондова борса София АД, резултатите от тях са изключени от данъчно облагане. Печалбите от тези източници не се облагат, но и загубите не биха могли да намалят друг облагаем резултат.Някой може ли да каже защо БФБ international да не е регулиран пазар?
1
 
2
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Листнатите компании на BSE International в момента са на ETF платформа. Тепърва предстои да видим кои можем да преместим на регулирания пазар, за да може да се ползват от данъчните преференции, което ще направи капиталовата печалба необлагаема. Това изисква повече време, до няколко месеца, и се прави за първи път в България трябва да минем през регулатора. За европейските компании това може да стане сравнително бързо, посочи още той.Уникално! Пардон, уникално некадърно :) Бъкет с високи такси и недостатъци.Мисля си какво ще стане с БИЙМ-а ако се листне и на нормални борси. Ще скъсят кухите фирми, ето това ще стане...

Още от Новини и анализи
Седмицата донесе ръстове за всички индекси на БФБ