Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

На БФБ идват нови компании и публични предлагания

Технологичният сектор е най-горещият, всеки инвеститор цели експозиция в него, коментира борсовият анализатор Красимир Атанасов

гледано: 2816   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Технологичният сектор определено е най-горещият у нас. Всеки инвеститор цели експозиция в него
. В последно време разпознаваемият регионален играч "Телелинк", чийто борсов дебют на Българската фондова борса (БФБ) предстои, разширява сферата си на дейност и залага на услуги с висока добавена стойност - управляеми услуги, информационна сигурност, интернет на нещата, офис производителност. За това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria борсовият анализатор Красимир Атанасов.
Още по темата

"На инвеститорите ще бъдат предложени до 30% от съществуващите акции при минимална цена от 7,60 лева за акция. Това ще позволи ликвидност на инвестицията. Те предлагат да се разпределя 50% от печалбата. В този ред на мисли има комбинация от дивидент и търсене на растеж", посочи той.

По думите на Атанасов компанията има висока концентрация на клиентската база.

"При "Телелинк" става въпрос за продажба на съществуващи акции, т.е. набраните средства ще отидат при мажоритарните акционери. Така те получават разпознаваемост на БФБ", уточни анализаторът.

През 2019 г. компанията отбелязва 5% спад на консолидираните си приходи - какви са причините за това?

"Когато един голям клиент забави своите покупки, това се случва нагледно. Тази година очакват този момент да се компенсира, включително спечелването на една голяма държавна поръчка. Мениджмънтът се опитва да диверсифицира бизнеса на компанията – от нискомаржовите продукти и услуги минават към по-висок марж", посочи Красимир Атанасов.

Той коментира и новината, че Комисията за финансов надзор (КФН) одобри проспекта за IPO на публичното дружество "Илевън Кепитъл", което ще търси до 4 млн. лева свеж ресурс, за да инвестира в стартиращите компании в портфейла си.

По неговите думи 4 млн. лева са твърде малко за големи инвеститори. Това е подходящо за пазара за растеж на малки и средни предприятия към БФБ - BEAM, но там ограничението е един милион евро, което според Атанасов трябва да се увеличи до 3-5 млн. евро.

Намерението на Първа инвестиционна банка да набере до 200 млн. лева през капиталовия пазар чрез 40 млн. нови акции ще е най-голямото набиране на ресурс през борсата в България, пресметна борсовият анализатор и напомни, че Инвестбанк също е със заявка за увеличение на капитала.

"Налице е изчистване на балансите и подготвка за публично предлагане и при двете банки", каза Красимир Атанасов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
7
 
1
преди 8 месеца
"При "Телелинк" става въпрос за продажба на съществуващи акции, т.е. набраните средства ще отидат при мажоритарните акционери. Така те получават разпознаваемост на БФБ", уточни анализаторът.
Не мога да разбера каква разпознаваемост имате предявид, но според мен , другото е, че така всъщност ни продават "горещия картоф", а пари в дружеството не влизат. Ако емисията беше с набиране на капитал, в дружеството щяха да влязат свежи пари. Щом е толкова ефективно, нека впрегне бизнеса свеж капитал!
Сега, какво се получава - основният мажоритар излиза с 30% от инвестиция при капитализация от 100 милиона лв, за да гушне едни скромни 30 милиона. И това При наличие на двойно по-евтини алтернативи за технологини компании, като Алтерко и Сирма. Най-големият недостатък на надути листвания е, че поглъщат моментално свободния капитал и не остава после кой да оцени другите по-етини компании в нашата слаболиквидна борса. Да не говорим, че после с години може да се окаже, че влязлата с надута цена компания не може да направи капиталов ръст в цената на акциите, подобно на влязлата сравнително скоро Градус, - влязоха на 1,80 а ве=е две години цената е под набалонченото IPO. Не виждам смисъл да участвам.

Още от Новини и анализи
„Монбат“ с 18% спад на консолидираната печалба за 8-те месеца