Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

На БФБ нищо ново: лек седмичен спад за SOFIX и оборот основно в една сделка

Близо 62% от петъчния оборот дойде от едно прехвърляне с книжа на „235 Холдингс“ АД на стойност малко над 1 млн. лв.

На БФБ нищо ново: лек седмичен спад за SOFIX и оборот основно в една сделка

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

По-голямата част от индексите на Българска фондова борса приключиха търговията в петък на червена територия, a единична сделка за малко над 1 млн. лв. формира над половината от оборота.

Водещият бенчмарк SOFIX се понижи с 0,62% в последна сесия за седмицата до 582,34 пункта. Показателят регистрира три губещи и две печеливши сесии, което доведе до спад с 0,25% на седмична база.

По-широкият показател BGBX40 днес се придвижи в посока надолу с 0,48% до 115,38 пункта. Равнопретегленият BGTR30 отписа 0,38% до 503,63 пункта. Секторният измерител BGREIT се движеше в обратна посока и успя да се повиши с 0,11%, финиширайки на ниво от 120,27 пункта.

Оборотът на регулиран пазар достигна 1,617 млн. лв. след сключени 160 сделки с 35 емисии. Близо 62% от оборота дойде от едно прехвърляне с книжа на „235 Холдингс“ АД на стойност малко над 1 млн. лв.

За цялата изминала седмица оборотът достигна 19,6 млн. лв., което е с 9,6 млн. лв. повече спрямо предходната.

От дружествата от SOFIX пет регистрираха поскъпване на акциите си за седмицата, докато при други шест преобладаваше мечото настроение.

„От търгуваните топ 20 емисии през тази седмица на пръстите на едната ръка се броят тези, при които можем да говорим за истинска среща на търсене с предлагане. Това са най-вече компонентите на SOFIX, които си размениха позициите при последното балансиране на водещия индекс –" Монбат", "Индустриален холдинг България", "Градус" и "Трейс Груп холдинг", коментира за investor.bg Владимир Малчев, изпълнителен директор на Ъп Тренд.

Най-голям ръст в цената на книжата си за седмицата отбеляза „Еврохолд България“ АД – с 3,55%, следвана от „Холдинг Варна“ – с 1,08%. Акциите на „Елана Агрокредит“ повишиха стойността си с 0,86%.

На обратния полюс, най-губещото дружество за седмицата е ТБ „Централна кооперативна банка“ АД, чиито акции поевтиняха с 5,07%. „Сирма Груп Холдинг“ АД и „Химимпорт“ АД отчетоха спад в цената на книжата си съответно с 3,33% и 2,63%.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
ИП „Карол“: „Биодит“ търси минимум 1 млн. лв. от пазара за успешно IPO