Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„Неохим“ излезе на загуба от малко над 19 млн. лв. за 2018 г.

Димитровградското дружество очаква тази година да е по-добра за дейността му

„Неохим“ излезе на загуба от малко над 19 млн. лв. за 2018 г.

Снимка: Pixabay

 

„Неохим“ АД отчете нетната загуба в размер от 19,15 млн. лв. за изминалата година. Това става ясно от неконсолидирания годишен отчет на дружеството за миналата година, публикуван чрез сайта на Българска фондова борса.

Общите приходи от дейността на производителя на минерални торове възлизат на 226,4 млн. лв., което е с 2,8% по-малко спрямо година по-рано. Към края на миналата година разходите за дейността достигат 246,59 млн. лв., нараствайки с 13% в сравнение с 2017 г.

Неохим АД
През миналата година продажбите на амониев нитрат на „Неохим“ бележат спад със 7,94% спрямо обема на реализираните количества продукт през 2017 г.

„Намалението в обема на продажбите през миналата година се дължи главно на срив на вътрешния пазар на амониев нитрат, който не може да бъде напълно компенсиран със значително по-добрата реализация в страните извън ЕС в сравнение с 2017 г.“, се посочва в доклада за дейността на дружеството. Друга причина за неблагоприятния общ резултат е сериозно намаленото количество, реализирано в страните от ЕС. Освен обема негативно е засегната и ефективността на продажбите поради продължаващата изключително остра ценова конкуренция на пазара на азотни торове в страната и на международния пазар.

През 2018 г. „Неохим“ обаче увеличава обема на продажбите на амоняк с 12,7% спрямо предходната година.

През тази година се очаква продажбите на амониев нитрат да бъдат увеличени в сравнение с 2018 г. и да бъде достигнат обем в размер на 575 хил. тона. Очакванията за вътрешния пазар са да бъдат надхвърлени нивата на реализация от предходната година с около 50% и да достигнат 390 хил. тона. От дружеството прогнозират, че общите постъпления от продажби на амониев нитрат през 2019 г. ще бъдат в размер на 232 млн. лв.

Акциите на димитровградското предприятие поевтиняват с 46,09% за последните дванадесет месеца до 23,8 лв. за брой при отваряне на петъчната сесия. През миналата година „Неохим“ разпредели дивидент по 0,2 лв. за брой.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX се приближава към границата от 470 пункта