IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Неохим" намалява лятната загуба с 42% до 5,9 млн. лв.

За деветмесечието дружеството има печалба от 16 млн. лв. при ръст с 20% на годишна база

17:36 | 29.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: neochim.bg</em></p>

Снимка: neochim.bg

„Неохим“ АД намалява лятната си загуба с 42% на годишна база до 5,9 млн. лв. за юли-септември 2021 г. спрямо 10 млн. лв. за същия период на 2020 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ.

Димитровградският завод за азотни торове има нетна печалба от 16 млн. лв. за деветмесечието при ръст с 20% на годишна база. За шестмесечието печалбата беше 21,8 млн. лв. при спад с 6,6% на годишна база.

Характерно за производствения процес на фирмата е неговата непрекъснатост в рамките на 6-9 месеца. През останалото време производствените инсталации подлежат на текущ ремонт, с който се обезпечава непрекъснатостта на производството. Основна цел е постигането на пълна натовареност на производствените мощности - над 80%. С това се постига намаляване на себестойността на изделията, а оттам запазване цената на крайния продукт при покриване на стандартите за качество.

Основната суровина за производството на торовете е природният газ, докато азотът се усвоява от въздуха.

На практика торовете на „Неохим“ се използват за пролетно подхранване на житните и други земеделски култури, затова периодите на производство са в края на годината и началото на следващата, когато е и реализацията на продукцията.

От 1 октомври 2021 г. цената на природния газ в България беше повишена с 36% от КЕВР и явно инвеститорите се опасяват, че това ще направи „Неохим“ АД по-малко рентабилно. Акциите на торовия завод поевтиняват с 41% в последните 12 месеца до 23,4 лв. за брой и 62 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,4 лв. на ценна книга.

В следващите тримесечия ще видим дали притесненията на инвеститорите са основателни.

Съветът на директорите на торовия завод свика извънредно общо събрание на акционерите за преминаване към двустепенна форма на управление с Надзорен съвет и Управителен съвет, вместо само със Съвет на директорите, както е в момента. Датата на насроченото събрание е 23 ноември 2021 г.

На събитието ще се гласуват и петима членове на Надзорния съвет, като е предложено те да получават по 15 хил. лв. месечно възнаграждение. Това прави 900 хил. лв. годишно за петимата. „Неохим“ ще има и управителен съвет, включително изпълнителен член (директор), който вероятно ще взема повече от 15 хил. лв. месечно. Вероятно ще има и променливо възнаграждение (бонуси).

На общото събрание от 29 юни 2021 г. беше гласуван брутен дивидент от 0,4 лв. на акция, което е общо 1,06 млн. лв. за всички издадени акции.

Към 30 септември общият брой на персонала в „Неохим“ е 692 работници и служители.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още