Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„Неохим“ отчита 2,7 пъти спад на нетната печалба за първото тримесечие

Компанията намалява продажбите на фона на засушаването, спадът на курса на турската лира също оказва натиск върху дейността и

„Неохим“ отчита 2,7 пъти спад на нетната печалба за първото тримесечие

Снимка: Неохим

Производителят на торове „Неохим“ отчита спад на приходите и 2,7 пъти понижение на нетната печалба за първото тримесечие на годишна база, показва консолидираният отчет за периода, публикуван чрез БФБ-София.

Нетната печалба на компанията, в която влизат и дъщерните й дружества „Неохим Протект“ и „Теохим Таръм – Турция“, спада до 2,258 млн. лева за периода януари-март 2020 г. спрямо 6,092 млн. лева година по-рано.

Нетната печалба на акция се понижава до 0,87 лева спрямо 2,36 лева година по-рано и 3,06 лева през първите три месеца на 2018 г.

Печалбата от основна дейност възлиза на 2,398 млн. лева спрямо 6,228 млн. лева година по-рано.

Приходите от основна дейност намаляват с 19% до 81,968 млн. лева спрямо 101,217 млн. лева през януари-март 2019 г.

Постъпленията от клиенти се свиват до 91,102 млн. лева за периода януари-март 2020 г. от 100,371 млн. лева през януари-март 2019 г.

Компанията е инвестирала значително и в оборудване и нематериални активи – 1,224 млн. лева за първите три месеца на тази година спрямо 113 млн. лева година по-рано. Нарастват и плащанията по лизинг, както и на краткосрочните банкови заеми.

Компанията отчита и спад на стойността на нетните активи до 82,334 млн. лева от 98,350 млн. лева година по-рано. Общо активите са за 116,379 млн. лева спрямо 126,285 млн. лева за първото тримесечие година по-рано.

Неохим АД

Разходите на дружеството се свиват за указания период. Разходите за суровини и материали падат до 57,525 млн. лева спрямо 65,537 млн. лева, което вероятно се дължи основно на спада на цената на природния газ, от който предприятието силно зависи.

Намаляват и разходите за външни услуги до малко над 6 млн. лева спрямо 9,632 година по-рано, както и за персонал – до 6,284 млн. лева спрямо 7,242 млн. лева година по-рано.

Компанията посочва, че продължителното засушаване, наводненията в някои райони и ниските добиви влияят върху цената на земеделската продукция, а оттам и върху покупателната способност на фермерите да купуват торове.

Друг сериозен риск са валутните колебания на турската лира предвид дейността на дружеството в Турция. От началото на годината турската лира поевтинява, а в началото на май достигна и рекордно ниско ниво спрямо долара заради изчерпващите се валутни резерви на Анкара и очакваната рецесия – втора за по-малко от две години, заради пандемията и ограничителните мерки с цел ограничаване на коронавируса.

Турция си осигури суап линия от Катар, но не и от САЩ, което оказа допълнителен натиск върху националната валута.

„Неохим“ посочва, че в момента ще е трудно да разработи нови пазари заради пандемията.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Индексите на БФБ приключиха търговията с ръстове